Stempels maken. Ontwerp, snijdt en druk je eigen portret stempels
Zelf stempels maken is geweldig om te doen. Wat ik zelf heel fijn vind is dat het proces uit verschillende fases bestaat. Eerst bedenk je een onderwerp, daarna ga je schetsen, overzetten uitsnijden en afdrukken.
Met name het snijden van stempels vind ik een heel zen werkje. Als ik de guts door mijn softrubber stempel blok laat glijden voelt dat heel satisfying.
Misschien denk je bij stempels maken en gutsen aan die harde linoleum platen en botte gutsen die je vroeger op school kreeg. Als zo’n guts uitschoot in je vinger dan leek die guts gelijk zo bot niet meer. Tegenwoordig zijn er meer keuzes en is er veel zacht stempel materiaal op de markt.Voor het maken van je stempel kun je verschillende materialen gebruiken. Ik zal je drie soorten beschrijven.
Materialen voor stempels maken
Linoleum plaat. De hardste variant, met jutte achterkant. Deze zorgt voor hele fijne details maar heeft als nadeel dat het oppervlak wat aan de harde kant is waardoor je mesje snel uit kan schieten.
Kunststof soft plaat. Dit zijn geen echte linoleum plaatjes maar zijn wel een ideaal alternatief voor Linoleum. Deze kunststof plaatjes zijn van mooi zacht materiaal waardoor je er makkelijk gedetailleerde prints in kan gutsen. De plaatjes zijn 3mm dik.
Soft rubber stempel blok. Het zachte materiaal. Het rubber is super zacht, daardoor glijdt het stempelsnijgereedschap er makkelijk doorheen. Nadeel dat super fijne details niet altijd even goed werken. De blokken zijn wel lekker dik, je kan ook beide kanten gebruiken. Deze soft rubbers zijn ook goed met stempel kussentjes te gebruiken.
Zelf gebruik ik tijdens mijn workshops de soft rubber stempel blokken. Dit super zachte materiaal werkt makkelijk, je hebt een stuk minder kans dat je mesje uitschiet ( wat bij harder materiaal sneller gebeurd) en je kan je stempel ook nog eens aan twee kanten bewerken.
Het ontwerp
Wil je zelf een portret stempel maken? Begin dan met het kiezen van een foto. Als je van plan bent om je stempels of afdrukken te verkopen let er dan op dat je royalty vrije foto’s gebruikt. Trek de foto over op overtrek papier, ook wel kalk papier genoemd. Bedenk welke lijken je weg wil snijden of die je juist wil laten staan. Teken de lijnen.
Overzetten op het soft rubber stempel blok
leg je je ontwerp met de afbeelding naar beneden. Ik plak het vast met tape, zodat het ontwerp niet kan verplaatsen tijdens het overzetten. Het overzetten kan je doen door er stevig met de zijkant van je nagel over heen te wrijven, je kan ook een lepel gebruiken of je kan met een potlood over je potloodlijnen krassen. Je ontwerp staat nu in spiegelbeeld op het rubber En dat is juist goed. Als je de afdruk gaat maken komt deze op De juiste manier op het papier terecht. Als je bang bent dat je de afdruk uit zal smeren met je vingers kan je er voor kiezen om je ontwerp met een parmant marker in te kleuren.
Je ontwerp staat nu in spiegelbeeld op het rubber En dat is juist goed. Als je de afdruk gaat maken komt deze op De juiste manier op het papier terecht.
Als je bang bent dat je de afdruk uit zal smeren met je vingers kan je er voor kiezen om je ontwerp met een parmant marker in te kleuren.
Stempels snijden
Voor het snijden gebruik je een lino Snijder. Je lino snijder heeft verschillende gutsjes, hiermee kan je kleine of grote lijnen maken. Voor een hele dunne lijn gebruik je de kleine guts, deze gebruik je voor het gedetailleerde werk. De grote guts gebruik je om grotere gebieden weg te snijden. Om strak lijnwerk te maken kun je het afbreek mesje gebruiken om een snijgrens aan te geven.
Als je gutst dan werk je altijd naar voren, van jezelf af. Let op dat je hand altijd achter de guts is. Als je uitschiet bezeer je jezelf op deze manier niet.
Houdt het guts mesje in een hoek van minder dan 45 graden, zo glijdt je het makkelijkst door het rubber. Als je gebogen lijnen maakt kun je het best je rubber draaien in plaats van je mes, zo snijd je altijd van je af. Je snijdt weg wat je niet wilt afdrukken. Wat blijft staan zal de inkt ontvangen en zorgen voor de afdruk.
Handige tip: Ik gebruik vaak een kleed of snijmat als ik stempels ga snijden. Zo kan ik alle rubber stukjes snel bij elkaar vegen en makkelijk opruimen.
Wil je meer leren over het zelf stempels maken? Ik heb verschillende stempel workshop en workshop pakketten ontwikkeld. De workshops zijn online en offline te volgen. Offline in de Galerie winkel van Angelart Kunst&Zo te Hattem en online via deze link. We hebben o.a. De workshop portret stempels maken met stempels die ook nog eens op de geportretteerde lijken. Dit allemaal zonder dat je persé een hele goede tekenaar moet zijn.
In de workshop komende volgende onderwerpen aan bod:
- Welk stempel rubber past het beste bij jou.
- Hoe kan je een potlood schets of een digitale schets van een fotoreferentie maken
- Hoe zet je je ontwerp over op het rubber?
- Het uitsnijden van je ontwerp
- Verschillende afdruk methoden
Aan het einde van deze workshop kun je je eigen stempels maken en op verschillende manieren afdrukken.
Waar koop je een pakket om zelf stempels te maken?
Je hebt voor het stempels maken verschillende materialen nodig. Bij Angelart zijn pakketten te koop om zelf stempels te maken. Met de stempel starters kits van Natuurlijk Angelart heb je al heel veel van deze materialen bij elkaar.
In onze webshop zijn meer materialen voor stempel en lino druk te vinden
Waar kan ik een workshop stempels maken volgen?
Wil je liever een fysieke stempel workshop volgen? Dat kan ook. In de winkel Angelart Kunst&Zo verzorgen we verschillende workshops. Je kunt al bij ons terecht met groepen vanaf 4 personen. In overleg komen we ook bij je langs voor een workshop. Neem contact op voor de mogelijkheden.