Uniek en creatief: Ontdek hoe je je eigen stempels kunt maken
08 december 2023 

Uniek en creatief: Ontdek hoe je je eigen stempels kunt maken


online cursus zelf stempels maken

Inleiding tot stempelen

Stempelen is een populaire techniek die wordt gebruikt in kunst, ambacht en zelfs in de zakelijke wereld. Het stelt je in staat om herhaalbare afdrukken te maken met behulp van een stempel en inkt. Of je nu wilt experimenteren met verschillende ontwerpen, je eigen unieke afdrukken wilt maken of gewoon plezier wilt hebben met een nieuwe hobby, stempelen biedt eindeloze mogelijkheden.

Er zijn verschillende soorten stempels, variërend van eenvoudige stempels met basismotieven tot complexe stempels met gedetailleerde ontwerpen. Afhankelijk van je voorkeur en vaardigheidsniveau, kun je kiezen uit verschillende technieken en materialen om je eigen stempels te maken.

Het maken van je eigen stempels is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en unieke kunstwerken te maken. Het stelt je in staat om je eigen ontwerpen tot leven te brengen en een persoonlijk tintje toe te voegen aan je creaties. Of je nu een ervaren stempelmaker bent of net begint, de volgende stappen en tips zullen je helpen om je eigen stempels te maken en te genieten van deze leuke en veelzijdige activiteit.

Verschillende soorten stempels

Er zijn verschillende soorten stempels die je kunt maken, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten stempels die je kunt overwegen:

1. Rubberen stempels: Rubberen stempels zijn een populaire keuze voor het maken van stempels. Ze zijn duurzaam, gemakkelijk te snijden en bieden veel detail in het ontwerp. Rubberen stempels kunnen worden gebruikt met verschillende soorten inkt en zijn geschikt voor een breed scala aan projecten. In de Studio Angelart Stempel pakketten gebruiken we soft rubber stempel blokken.

2. Schuimstempels: Schuimstempels zijn een budgetvriendelijke optie en zijn gemakkelijk te maken. Ze kunnen worden gesneden uit schuimrubber en bieden een zachtere afdruk. Schuimstempels zijn ideaal voor kinderen en beginners. Zie ook onze blog over foam stempels maken

3. Linoleumstempels: Linoleumstempels worden gemaakt door een ontwerp te snijden uit een stuk linoleum. Ze bieden scherpe, gedetailleerde afdrukken en zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren stempelmakers.

4. Gomstempels: Gomstempels worden gemaakt door een ontwerp te snijden uit een blok gom. Ze bieden gedetailleerde afdrukken en zijn ideaal voor kunstenaars en ervaren stempelmakers.

Elk type stempel heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Het kiezen van het juiste type stempel hangt af van je persoonlijke voorkeur, het gewenste ontwerp en het beoogde gebruik.

Materialen en gereedschappen die nodig zijn voor het maken van stempels

Het maken van je eigen stempels vereist een paar basismaterialen en gereedschappen. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

1. Stempelmateriaal: Afhankelijk van het type stempel dat je wilt maken, heb je rubber, schuim, linoleum of gom nodig als stempelmateriaal. Zorg ervoor dat je het juiste materiaal kiest dat geschikt is voor je ontwerp en het beoogde gebruik.

2. Snijgereedschap: Om je stempel te snijden, heb je een snijgereedschap nodig. Voor rubberen stempels kun je een linoleummes gebruiken, terwijl voor schuimstempels een schaar of een hobbymesje voldoende is. Voor linoleum- en gomstempels heb je speciale gutsen nodig om het ontwerp uit te snijden.

3. Potlood en papier: Gebruik een potlood en papier om je ontwerp te schetsen voordat je begint met snijden. Dit helpt je om je ideeën uit te werken en eventuele fouten te vermijden.

4. Inkt: Om je stempel te kunnen gebruiken, heb je inkt nodig. Er zijn verschillende soorten inkt beschikbaar, waaronder waterbasis, op oliebasis, pigment- en stempelinkt. Kies de inkt die het beste past bij je stempelmateriaal en het beoogde gebruik.

5. Stempelblok: Een stempelblok is handig om je stempel op te plaatsen tijdens het stempelen. Het biedt een stevig oppervlak en helpt bij het verkrijgen van scherpe afdrukken.

zelf stempels maken online cursus

Stempel Pakketten van Studio Angelart


In de starters kits van Studio Angelart vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met te gek gave stempel projecten. Maak je eigen stempels.

Je leert de basistechnieken van stempelen en stempels snijden. Met alle benodigde gereedschappen, online video en trucs leer je om stap voor je eigen stempels te snijden en af te drukken. De kits bevatten veel materialen. Een set gutsen waarmee je de stempels kunt snijden, een afbreek mesje die je helpt om strakke lijnen te maken, super zachte rubberblokken waar je snijgereedschap makkelijk doorheen glijdt. Daarnaast heeft de set mooie felle kleuren inkt, papier potlood, marker en traceer papier. Kortom alles wat je nodig hebt om te starten.

stempel pakket

Stap-voor-stap handleiding voor het maken van je eigen stempels

Het maken van je eigen stempels is een proces dat geduld en precisie vereist. Volg deze stapsgewijze handleiding om je eigen stempels te maken:

1. Stap 1: Schets je ontwerp: Begin met het schetsen van je ontwerp op papier. Denk na over het gewenste formaat en de vorm van je stempel. Houd rekening met de beperkingen van het stempelmateriaal en zorg ervoor dat je ontwerp niet te gedetailleerd is voor het snijgereedschap dat je gebruikt.

2. Stap 2: Breng je ontwerp over: Zodra je tevreden bent met je ontwerp, breng je het over op je stempelmateriaal. Gebruik een potlood om je ontwerp op het materiaal te tekenen. Dit zal dienen als je snijgids.

3. Stap 3: Snijd je ontwerp uit: Gebruik het juiste snijgereedschap om je ontwerp uit te snijden. Werk voorzichtig en let op je vingers om verwondingen te voorkomen. Neem de tijd en werk in kleine stappen om nauwkeurige sneden te maken.

4. Stap 4: Maak eventuele aanpassingen: Controleer je stempel op eventuele ruwe randen of ongewenste details. Als je niet tevreden bent met een bepaald deel van je ontwerp, kun je dit aanpassen door het materiaal voorzichtig bij te snijden.

5. Stap 5: Reinig je stempel: Voordat je je stempel gebruikt, is het belangrijk om eventuele resten of vuil te verwijderen. Gebruik een reinigingsdoekje om overtollige inkt of materiaaldeeltjes te verwijderen.

Nu je je eigen stempel hebt gemaakt, ben je klaar om je creativiteit de vrije loop te laten. Hier zijn enkele unieke ideeën voor stempelontwerpen om je op weg te helpen.


Unieke ideeën voor stempelontwerpen

Het maken van je eigen stempels biedt eindeloze mogelijkheden om unieke ontwerpen te creëren. Hier zijn enkele unieke ideeën om je stempelontwerpen te inspireren:

1. Geometrische vormen: Maak stempels met geometrische vormen zoals cirkels, driehoeken, rechthoeken en sterren. Deze eenvoudige ontwerpen kunnen worden gebruikt voor het maken van patronen, achtergronden en decoratieve elementen.

2. Florale motieven: Creëer stempels met bloemmotieven zoals rozen, zonnebloemen, bladeren en takken. Deze ontwerpen zijn perfect voor het maken van kunstwerken, kaarten en scrapbookpagina's.

3. Dierenafdrukken: Maak stempels met dierenafdrukken zoals katten, honden, vogels en vlinders. Deze schattige ontwerpen kunnen worden gebruikt voor het maken van kinderkunst, cadeauverpakkingen en meer.

4. Tekststempels: Maak stempels met woorden, citaten en zinnen. Deze ontwerpen kunnen worden gebruikt voor het maken van gepersonaliseerde kaarten, dagboeken, bullet journals en meer.

Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende ontwerpen en combinaties. Vergeet niet om je stempels schoon te houden en te bewaren voor toekomstig gebruik.

online cursus zelf stempels maken

Tips voor het maken van ingewikkelde en gedetailleerde stempels

Het maken van gedetailleerde stempels vereist precisie en geduld. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van gedetailleerde stempels:

1. Gebruik het juiste snijgereedschap: Voor gedetailleerde stempels is het belangrijk om het juiste snijgereedschap te gebruiken. Fijne gutsen en messen zullen je helpen om nauwkeurige sneden te maken en de kleinste details vast te leggen.

2. Werk in kleine stappen: Snijd je ontwerp in kleine stappen om de controle te behouden. Werk langzaam en zorgvuldig om te voorkomen dat je per ongeluk te veel materiaal verwijdert.

3. Oefen op een proefstuk: Voordat je begint met het maken van je definitieve stempel, oefen je op een proefstuk. Dit helpt je om vertrouwd te raken met het snijgereedschap en het stempelmateriaal, en om eventuele fouten te vermijden.

4. Wees geduldig: Gedetailleerde stempels vereisen geduld en doorzettingsvermogen. Neem de tijd en concentreer je op je snijwerk om de beste resultaten te bereiken.

Met deze tips kun je gedetailleerde en verfijnde stempels maken die indruk zullen maken op iedereen die ze ziet.

Inktopties voor stempels

Het kiezen van de juiste inkt voor je stempels is essentieel om scherpe en levendige afdrukken te krijgen. Hier zijn enkele inkt opties die je kunt overwegen:

1. Waterbasis inkt: Waterbasis inkt is een veelzijdige optie die geschikt is voor de meeste stempelmaterialen. Het droogt snel en biedt heldere, levendige kleuren. Waterbasis inkt is ook gemakkelijk schoon te maken met water en zeep.

2. Op oliebasis inkt: Op oliebasis inkt is ideaal voor gebruik op niet-poreuze oppervlakken zoals glas, metaal en plastic. Het biedt een permanente afdruk die bestand is tegen water en vervaging.

3. Pigment inkt: Pigment inkt is dikker en biedt een dekkend effect

zelf portret stempels maken

Bronnen voor stempelinspiratie en tutorials

Start vandaag nog met het maken van je stempels met de online cursus Stempels maken.

De online cursus zelf stempels maken is opgebouwd uit lessen over inspiratie, technieken en eindwerken. In 21 lessen komen er verschillende  onderwerpen aan bod. Ontwerpen, snijden, afdrukken en dat in thema's als portret, vogels en patronen. Bevallen de lessen niet? Meld het binnen 14 dagen na betaling. Dan krijg je zonder problemen je geld terug.

Twijfel je nog?

Je kunt natuurlijk ook starten met ons gratis e-book. Hoe maak je stempels en wat kan je ermee? We delen graag 10 stempel technieken voor een vliegende start in stempels maken o.a met:

  • stempels maken met producten uit de keuken
  • Stempel sjablonen
  • Ontwerpen overzetten
  • Stempels snijden
  • Afdrukken in patroon
  • In-inkten

Ook laat ik zien hoe ik in mijn eigen werk combinaties van de technieken toepas. Vul je naam en mailadres in en ontvang het  gratis e-book binnen een paar minuten in je mailbox.

Zelf stempels maken

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen