Aquarelverf voor beginners - Hoe ga je beginnen met aquarelleren?
21 maart 2021 

Aquarelverf voor beginners - Hoe ga je beginnen met aquarelleren?

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in aquarelverf.

Aquarelverf voor beginners. Ik ga er in ieder geval vanuit dat je geïnteresseerd bent omdat je dit nu leest. Het werken met aquarelverf is voor een beginner in het schilderen een toffe manier om te starten. Enerzijds omdat je met een paar basismaterialen al aan de slag kan, anderzijds is het een manier van schilderen waarbij je snel resultaat ziet. De basismaterialen zijn, als je begint met studiematerialen ook nog eens betrekkelijk voordelig geprijsd.

kleuren mengen in aquarelverf

Wat heb je nodig:

Penselen in verschillende vormen en diktes.

Een basis set aquarelverf

Een palet

Twee (jam)potten

Papier

Eventueel een tekenbord of ezel.

Fijne transparante kwaliteiten

Aquarelverf heeft fijne transparante kwaliteiten. Je kan de kleuren heel sterk verdunnen met water maar je kan ook een veel harder verzadigd effect creëren door het pigment met weinig water te gebruiken. De kleuren kunnen transparant gelaagd over elkaar heen geschilderd worden of naast elkaar gezet worden. De kleur van het papier kan je mee laten doen in het beeld, je kan spatten, druipen, effecten creëren. Kortom; aquarelverf heeft heel veel verschillende mogelijkheden.

Aquarelverf heeft zeker ook Uitdaging

De transparantie van de verf heeft ook een beperkende factor. Als je een tweede kleurlaag over de eerste laag schildert, blijft de onderste laag zichtbaar. Ook kan je moeilijk een donkere laag weer licht krijgen. Je werkt dus altijd van licht naar donker. Bij het maken van een aquarel denk je dus van tevoren goed na over de stappen die je gaat zetten.

Denk goed na over:

  • Compositie: Wat komt er op het papier te staan en waar komt dat staan.
  • Kleuren: Welke kleuren ga je gebruiken, hoe zien de kleuren eruit op de lichte plekken en in de schaduwplekken
  • Licht en donker: Wat wordt het lichtste gedeelte in je schildering.

Geen wit

Bij het aquarellen gebruik je eigenlijk geen wit. Je water en je papier zijn je wit. Op de witste plekken in je schildering komt dus geen verf. Toegegeven, soms gebruik ik in mijn eigen werk ook nog wel wit hoor. Ik gebruik dan meestal een witte inkt. In de meeste aquarel setje zit ook een witte gouache. Gouache is een meer dekkende (witte) verf, deze kan je verdunnen tot een melkachtige verf, gouache is goed te gebruiken voor een wassing over een donkere kleur. Je kan hem ook gelijk uit de tube gebruiken voor lichtaccenten, bijvoorbeeld bij een mooie wolkenlucht.

Onvoorspelbaarheid

Aquarelverf heeft nog een uitdaging, namelijk de onvoorspelbaarheid. Dit kom je vooral tegen als je nat in nat werkt. Als je een een verflaag over een nog natte verflaag aanbrengt vermengen de verflagen met elkaar, of lopen in elkaar over.

Wil je weten welk papier je gebruikt voor aquarel of over aquarel penselen  Hier heb ik ook een blog over geschrevenLaat je zeker niet ontmoedigen door deze uitdagingen.

aquarelverf voor beginners

Online aquarel cursus, aquarelverf voor beginners lessenserie

Bij studio Angelart hebben we een super toffe aquarelverf voor beginners lessenserie ontwikkeld.

Tijdens de lessen:

  • ga je veel experimenteren
  • ga je leren begrijpen hoe de verf zich in bepaalde situaties gedraagt
  • ga je leren welke techniek je wanneer inzet
  • ga je bovenal op een relaxte onderzoekende manier aan de slag met aquarelverf

Het doel is leren van de processen. Bij de aquarelverf voor beginners lessenserie gaat het er dus niet om direct een prachtig eindwerk te maken maar het gaat om wat je tijdens deze reis allemaal tegenkomt. Ga bovenal ontdekken en genieten.

De techniek van het aquarelleren krijg je vooral onder de knie door het te doen. Wees niet bang voor fouten, fouten bestaan niet. Lessen bestaan wel.

Je gaat door middel van verschillende oefeningen, de achterliggende theorie en het beschouwen van werk van beeldend kunstenaars werken naar een eigen stijl en visie.

We werken tijdens de lessen vooral met de aquarelverf van Natuurlijk Angelart, daarnaast komen ook aquarelverf in tube, aquarel-potloden, -krijt en inkt aan bod. Deze kan je optioneel gebruiken. Meer informatie over de online aquarel cursus >>>


ook kun je de gratis 10 aquarel technieken downloaden.

aquarelverf voor beginners

Angelart heeft ook een aquarelverf starters pakket ontwikkeld. In dit pakket zit alles wat je nodig hebt om te starten met aquarelverf.aquarelverf voor beginners


Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen