Letters in aquarelverf, maak je eigen waterverf groet.
29 januari 2023 
in Aquarel

Letters in aquarelverf, maak je eigen waterverf groet.

Leuk voor Valentijnsdag. Maak een lieve valentijns groet in aquarelverf, een zelf gemaakte valentijnskaart Letters en aquarelverf dat is zo’n leuke combinatie. Door een tekst te bewerken met aquarelverf krijg je super leuke cadeautjes, hier hoef je niet zo heel veel inspanning of technische vaardigheden voor te hebben. Deze letter werkjes zijn bedoeld voor beginners en gevorderden, een leuk idee voor elk niveau.

 Valentijnskaart in aquarelverf

De materialen die je nodig hebt voor letters in aquarelverf zijn:

 

 • Aquarelverf
 • 300 g/m² aquarelpapier
 • Ik gebruik een plat penseel en een wat dunner rond penseel en een water brush penseel voor de maskeervloeistof (deze is makkelijk schoon te maken)
 • Zacht Potlood, bijvoorbeeld 2B,
 • Kalkpapier/ overtrek papier
 • Water
 • Papieren zakdoekje
 • Maskeervloeistof ( ik gebruik de Talens maskeervloeistof en de Molotow maskeer pen)

 

Als je niet over de exacte materialen beschikt wees dan niet ontmoedigd. Je kunt altijd beginnen met wat je in huis hebt en bijvoorbeeld door de tekst zelf te schrijven, verschillende verftinten te mengen of met kleurpotlood ipv fineliner werken. Zet je schilder spier aan en kijk of je er blij van wordt, daarna kun je altijd je materialen nog aanvullen.

 

Aan het werk 

Dit zijn geen filmpjes waarbij ik van alles uitleg over hand lettering en kalligrafie. Dit is niet mijn sterkste kant, hier gaat het dus vooral over hoe ik aquarelverf inzet in combinatie met tekst. Ik laat je drie verschillende manieren van werken letters en aquarelverf zien:

- Negatieve ruimteletters tegen een vrolijk gestreepte achtergrond met een beperkt kleurenpalet.

- Fineliner letters met hartvormen.

- Ingekleurde letters.

 

Daarnaast geef ik verschillende tips bijvoorbeeld over letters overzetten op papier.

 

Tekst overzetten

Je kunt de letters uit de hand schrijven maar omdat mijn handschrift niet altijd even netjes is heb ik de letters in spiegelbeeld uitgeprint en met een zacht 2B potlood overgetrokken op tracé papier.

Daarna leg ik het tracé papier met de potloodkant op het aquarelpapier en wrijf met mijn nagel op de achterkant van het tracé papier. Vindt je het niet prettig om dit met je nagel te doen? Je kunt ook met het potlood over de achterkant van het papier krassen. De letters worden nu overgezet op het aquarelpapier.

 

Fineliner letters met hartvormen

De letters zijn net goed zichtbaar op het aquarel papier gekomen. Ik teken ze met een wat dikkere watervaste fineliner over. Het fijne van dit soort fineliners is dat als de inkt is gedroogd, deze watervast zijn. Je kunt er dus lekker met natte aquarelverf overheen, het veegt niet meer uit.

Ik schilder hartjes op diverse manieren in verschillende rood en roze tinten. Nat in nat en nat op droog. Als je de hartjes net tegen elkaar aanzet stroomt de ene kleur over in de andere kleur. De kleuren gaan als het ware bij elkaar op visite. Met deze techniek kun je op een leuke en vrij makkelijke manier een illustratie bij een tekst maken. Met simpele vormen, zoals hartjes op verschillende manieren geschilderd krijg je een super leuk resultaat.

 

Negatieve ruimteletters tegen een vrolijk gestreepte achtergrond met een beperkt kleurenpalet.

Zet de tekst over op aquarel papier en bedek deze maskeervloeistof. Bijvoorbeeld de molotow maskeer stift of de Talens maskeervloeistof.

Als de maskeervloeistof is opgedroogd zet ik met een platte kwast horizontale lijnen. Net wel en soms net niet tegen elkaar, zo loopt soms de kleur van de ene baan in de andere baan, ik heb gekozen voor roze/ rood tinten voor een rustige sfeer. Als de verf helemaal droog is wrijf je maskeervloeistof er af. De molotow maskeervloeistof zit wat vaster dan de Talens. Lukt het afhalen niet goed met je vinger, dan kun je ook een gummetje gebruiken.

 

Ingekleurde letters

Hier heb ik een wat dikker lettertype gebruikt zodat er genoeg oppervlak is om in te schilderen. De letters werk ik regel voor regel af. Ik schilder ze eerst in met schoon water, daarna voeg ik kleur toe. Paars boven, roze onder, de kleuren lopen door het nat in nat subtiel in elkaar over.

 

GRATIS 10 toffe aquarel technieken voor jou!
start vandaag nog met aquarelleren

Wat kan je allemaal met aquarelverf? Ik deel graag 10 aquarel technieken die de basis zijn voor deleukste schilderingen. 

 

 • Met deze technieken en een paar basismaterialen kan je al lekkeraan de slag.
 • Kant en klare technieken maar ook ruimte voor eigen interpretatie. 
 • Je kan de basistechnieken combineren en zo je eigen schilderstijl ontwikkelen.

 

ook laat ik zien hoe ik in mijn eigen werk combinaties van de technieken toepas. Vul je naam en mailadres in en ontvang het  gratis e-book binnen een paar minuten in je mailbox. 

Ja ik wil starten met aquarelleren

gratis aquarel technieken 

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen