Collage met aquarelverf en mixed media
04 januari 2023 

Collage met aquarelverf en mixed media

Werken met collage met aquarelverf en mixed media is iets wat ik heel graag doe. Nieuwe verhalen maken met verschillende, veelal bestaande onderdelen.

Collages met foto’s uit tijdschriften is iets waar ik zelf ook regelmatig mee aan het werk ben. Vaak werk ik met een combinatie van verschillende materialen. Foto’s uit tijdschriften, aquarel proefjes, potlood, fineliner. Vaak digitaliseer ik de ontwerpen. De digitale versies zijn soms net wat anders, ik werk dan verder in de digitale versie. 

Het leuke aan het maken van deze collages is dat je bestaande beelden in een nieuwe context kunt plaatsen, zo ontstaat er weer een heel nieuw verhaal.

Vaak start ik niet met een kant en klaar plan maar heb ik een tafel vol met knipsels en pagina’s uit tijdschriften en een stapel schilder testjes. Hierbij veel aquarel testen maar ook afdrukken die met de gelplaat zijn gemaakt. Deze afdrukken en proefjes zijn opzichzelfstaand  vaak niet zo interessant maar als onderdeel van een collage komen ze vaak wel tot hun recht. 

Vaak is het lekker een beetje puzzelen, probeer verschillende combinaties uit en maak je eigen combinaties.

collage wenskaart angelartcollage wenskaart angelart


Bij Angelart hebben we nu de online cursus Collage met aquarelverf en mixed media.

Deze cursus gaat in de eerste plaats over papier gesneden collage, maar je leert ook over het gebruik van gemengde media, het maken van markeringen en schildertechnieken om mooi gekleurd papier met verschillende texturen te maken. Bij het maken van de aquarel texturen draait alles om het experimenteren met materialen en je zult enkele voorbeelden zien van hoe je texturen en markeringen en schetsen kunt maken. Tijdens het volgen van de complete aquarel cursus en/ of de 30 dagen in aquarel of de 10 technieken heb je op een gegeven moment een hele stapel proefjes. Soms zijn het proefjes die zo leuk zijn dat je ze wil bewaren maar met sommige proefjes doe je niet veel meer. Deze kunnen een goede basis zijn voor deze collage workshop. Het gebruiken van deze proefjes en/ of het over schilderen van proefjes zorgt voor een mooie gelaagde basis. Bij de opdrachten heb ik kant en klare ontwerp voorbeelden toegevoegd. Deze kun je gewoon gebruiken, maar voel je vrij om je eigen ontwerpen te gebruiken of de bestaande ontwerpen aan te passen naar jouw smaak. Ik hoop dat de opdrachten je enthousiasmerende dat je creativiteit gaat stromen. Door doen kom je op ideeën.

online lessen collage met aquarelverf

Wat ga je leren tijdens deze online collage cursus?

Leer hoe je een uit papier gesneden collage maakt, meer over aquarel wassingen en welke proefjes je kunt gebruiken voor je collages. Ik zal mijn proces delen, van schets tot de uiteindelijke collages.

Wat ga je creëren?

Maak prachtige collages met aquarelverf en mixed media en experimenteer met verschillende gereedschappen om je collages uit te knippen of uit te snijden. Bij elke les zit ook een ontwerp voorbeeld, deze kun je overtrekken of na tekenen. Natuurlijk kun je ook je eigen ontwerpen maken.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is geschikt voor iedereen! Of je nu nog niet veel aan kunst hebt gedaan en een complete beginner bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe manier om beeld te creëren.

Als je plezier wilt hebben, experimenteel wilt zijn en aquarel, het maken van wassingen en papiercollage wilt verkennen, dan is deze cursus iets voor jou!

Het is leuk als je je werk deelt in de community, zowel tijdens het proces als de eindresultaten! Hier kun je ook je vragen stellen, stel deze dan ook gerust. Heel veel plezier met deze cursus en ik ben heel benieuwd wat je maakt.

Als je een project voltooid hebt kun je er van alles mee doen. Ik heb een deel van mijn ontwerpen bijvoorbeeld gedigitaliseerd en verder ontwikkeld en daarna als wenskaarten laten afdrukken. Ook kun je er stickers oid van laten maken. Natuurlijk kun je jouw originele ontwerp ook inlijsten als kunstwerk.

Opzet van de lessen collage met aquarelverf en mixed media

De cursus bestaat uit 21 filmpjes en 19 collage projecten met kant en klare ontwerp voorbeelden, maar voel ook de vrijheid om je eigen ontwerpen te maken.

Stap 1 ontwerp printen of zelf maken.

Stap 2 ontwerp in verschillende delen overtrekken.

Stap 3 aquarel proefjes uitzoeken of maken

Stap 4 ontwerp overzetten op proefjes.

Stap 5 uitknippen/ uitsnijden en rangschikken

Stap 6 opplakken

Stap 7 details toevoegen

 online cursus collage bloemen in aquarelverf

Materialen:

Proefjes: Voor deze cursus is het handig om keuze te hebben in aquarel wassingen en kleuren. Bijvoorbeeld door de proefjes uit de complete aquarel cursus en/ of de 30 dagen in aquarel of de 10 technieken te gebruiken. Eventueel maak je proefjes speciaal voor een project.

Verschillende kleuren papier, naast wit kun je bijvoorbeeld ook zwart aquarel papier of craft papier gebruiken.

Aquarelverf, elke aquarelverf is hiervoor geschikt. Ik heb tijdens de lessen de aquarelverf uit het Angelart pakket gebruikt,

Snijden, je hebt iets nodig om mee te snijden. Ik gebruik scharen in verschillende maten, maar ik zou het kleinere precisie schaartje aanraden voor de onhandige gebieden. Je kunt ook een scalpel en een snijmat gebruiken voor de onhandige stukjes

Lijm: ik gebruik een gewone tube papierlijm en een lijmpen

Overtrek papier

Materialen voor details zoals Fineliner, Witte gelpen,  en kleurpotloden


Kijk op de website voor meer informatie over collage met aquarelverf en mixed media

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen