Gelli Plate stencil- en druk technieken
21 maart 2024 

Gelli Plate stencil- en druk technieken

Een video met verschillende gelli art stencil druk technieken op 1 kunstwerk. Met als doel een mooi gelaagd kunstwerk en ook als doel om verschillende stencil en druktechieken uit te proberen. Deze technieken kun je later toepassen in je eigen beeldend werk. Ik wil ook laten zien dat je met verf, laag over laag kunt werken.  Als je afdrukken er niet naar tevredenheid uitzien kun je dus gewoon een nieuwe laag over je kunstwerk zetten, totdat je helemaal tevreden bent.

Het eerste dat ik wil laten zien is een structuur waarbij ik de helft van de gel plaat inrol met acryl verf, daarna spuit ik wat water op de plaat. De verf gaat wat in elkaar. Ik laat het aandrogen op de plaat en ondertussen maak ik een letter sjabloon. Deze letter wordt gesneden uit vinyl papier (Amsterdam art pad)

Letter sjablonen op de gel plaat.

stencil- en druk technieken
De negatieve letter (dus de letter die als gat in het papier zit plaats ik op de gel plaat en rol ik in met verf. Met de verf die nog aan de roller zit maak ik daarna een vierkantje onder de letter en druk daar letters uit een tijdschrift op. Ik wrijf zachtjes over het tijdschrift papier en haal daarna het papier weer van de plaat. De letters blijven op de gelplaat. Dit werkt niet met alle tijdschriften. Vooral de luxere tijdschriften werken goed op de gelli Plate. In het filmpje gebruik ik de Vogue. Het is belangrijk dat je verf laag niet te dik is en dat je niet te hard over het papier wrijft. Deze techniek werkt ook met foto’s. Gebruik contrastrijke foto,s voor het beste resultaat.  Naast de eerste A plaats ik nog een stukje tekst. Zelf vind ik uitgescheurde tekst het mooist, omdat je dan een leuke rand krijgt.

Voor de onderste A leg ik de uitgeknipte A over de opgedroogde letters en ga er met een roller rode verf overheen. Ik laat de hele gel plaat drogen en rol hem daarna in met een lichte kleur verf. Ik plaats een papier op de gel plaat. Wrijf hem stevig aan en laat het geheel ongeveer 5 minuten liggen. Daarna trek je alle lagen verf van de Gelli Plate af.

Nog niet helemaal tevreden het het Gelli Plate resultaat

De linker kant vind ik helemaal leuk, de rechterkant kan nog wel wat gebruiken. Daarom probeer ik een afdruk van een vogel uit de laserprinter. Een print uit een inkjet printer werkt niet. Uit de lazer printer werkt het zelfde als een print uit een tijdschrift. Een dun laagje verf en daarna zachtjes over het papier wrijven.

Omdat het werkstuk vrij donker wordt zet ik aan de rechterkant een nieuwe laag over het werk. Ik ga aan de slag met structuur van bubbeltjes plastic en ribbel karton. Verder laat ik nog een keer de techniek met balpen zien en laat ik zien hoe je soft pastel en oliepastel kunt gebruiken en maak ik nog een stencil van een ster.

Hopelijk zorgen deze oefeningen ervoor dat je ideeën krijg om de Gelli Plate technieken in je eigen werk toe te passen. Voor meer Gelli Plate filmpjes hun je hier terecht.

Heb je nog geen eigen Gelli Plate of wil je een ander formaat? Kijk hier voor heel veel verschillende maten

Groetjes Angela

Gelli plate stencil technieken en druk technieken

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen