Gelli plate plantafdrukken botanische prints
15 augustus 2022 

Gelli plate plantafdrukken botanische prints

Plantafdrukken maken met je gel plaat.

 gel plaat plantafdrukken

De gelplaat is ook geschikt om te werken met verschillende plantmaterialen botanische plant afdrukken maken. Iets wat ik zelf heel graag doe en bij Angelart ook een workshop van heb gemaakt. De Gelli plate Plantafdrukken workshop. Hier maak met je groep super leuke botanische gelli plate planten prints.

Pluk wat planten met diverse structuren en vormen. Zorg dat je niet heel veel planten plukt, die je vervolgens niet gebruikt. Dus pluk wat je nodigt denkt te hebben.

Rol eerst je gelli plate in met verf en leg daarna wat plantmateriaal op de plaat. Denk enigszins na over de compositie maar ga ook lekker onderzoeken en probeer verschillende composities uit.

In het filmpje werk ik met Fluitenkruid. Een plantje waar ik fijne herinneringen aan heb. Één van mijn fluitekruid afbeeldingen is te zien geweest in het televisieprogramma ‘Weer verliefd op je Huis’ en wordt op alle mogelijke materialen aangeboden via werk aan de muur

fluitenkruid print werk aan de muur


De eerste en de tweede afdruk

Leg een papier boven op de gelplaat met plant materiaal en maak de eerste afdruk. Hier kun je een leeg vel papier voor gebruiken maar je kunt ook een papier gebruiken waar je al een onderlaag op hebt afgedrukt. Ik gebruik in het filmpje een laag uit het filmpje Gelli Plate Onderlaag met de kwast De print die je nu hebt gemaakt kan een eindwerk zijn als je er helemaal tevreden mee bent of het kan materiaal zijn om vervolgens weer een nieuwe print laag overheen te zetten. Na de eerste afruk haal je het plantmateriaal van je gelli plate af en plaats weer een vel papier. Je zal zien dat nu alle fijne details van je plantmateriaal zichtbaar wordt in je print


gelli plate plantafdrukken

Tips voor Gelli plate plantafdrukken:

  • Leg de nerfkant van de bladeren op de gelplaat dan krijg je in de tweede afdruk van je gelli planten prints de meeste details.
  • Haal de bladeren van de stengel, zo kun je ze makkelijker positioneren en er een bijzondere compositie van maken.
  • Experimenteer met grote bladeren en kleine fijne plantjes.
  • Bouw je werk op in afdruk lagen, je kan heel veel lagen maken tot je tevreden bent. De gelaagdheid zorgt voor een bijzonder spontaan effect
  • Gebruik blaadjes van de vorige drukgang. de verf die dan nog op de blaadjes zit word zichtbaar op je nieuwe drukgang
  • wordt je werk te donker? doe dan een witte drukgang tussendoor

Inspiratie video Gelli plate plantafdrukken


Ben je klaar met printen? 

Dan kun je je gel plaat eenvoudig schoonmaken

Gelli plates van Gelli Arts zijn te koop bij Angelart Kunst en Zo te Hattem en online via onze webshop

Bij Studio Angelart gebruiken wij de Gelli plate bij de workshop plantafdrukken

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen