Prachtige plantafdrukken maken met de Gelli Plate
26 november 2023 

Prachtige plantafdrukken maken met de Gelli Plate

Ontdek de geheimen achter de creatieve techniek van Gelli Plate om prachtige plantenafdrukken te maken! Wil je je artistieke vaardigheden naar een hoger niveau tillen en unieke kunstwerken creëren? Gelli Plate is de perfecte tool om mee te experimenteren. Met deze printplaat kun je moeiteloos prachtige afdrukken maken van planten en bladeren.

De Gelli Plate is gemaakt van een speciale gel-substantie die zorgt voor een soepele en gelijkmatige verdeling van de verf. Hierdoor krijg je heldere, gedetailleerde en levendige afdrukken. Het beste van alles is dat je geen jarenlange schilderervaring nodig hebt om mooie prints te maken – de Gelli Plate maakt het proces eenvoudig en toegankelijk voor zowel beginners als ervaren kunstenaars.

In dit artikel ontdek je de geheimen achter deze boeiende techniek en leer je hoe je prachtige plantenprints kunt maken met de Gelli Plate. Van het kiezen van de juiste materialen tot het creëren van verschillende texturen en lagen, we geven je alle tips en tricks die je nodig hebt om je eigen unieke kunstwerken te maken. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van Gelli Plate en laat je creativiteit de vrije loop!

 gel plaat plantafdrukken

Inleiding tot de Gelli Plate techniek

De Gelli Plate is een relatief nieuw hulpmiddel in de wereld van kunst en ambacht. Het is een flexibele plaat van gel-achtig materiaal dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de verf. Dit betekent dat je heldere, gedetailleerde en levendige prints kunt maken zonder dat je jarenlange ervaring met schilderen nodig hebt. De Gelli Plate is daarom perfect voor beginners en ervaren kunstenaars die hun vaardigheden willen verbeteren.

Met de Gelli Plate kun je verschillende texturen en lagen creëren om een unieke uitstraling te geven aan je kunstwerken. Je kunt de plaat gebruiken met allerlei soorten verf, van acryl tot aquarelverf, en zelfs met inkt en stempelkussens. Met deze veelzijdigheid kun je de Gelli Plate gebruiken om allerlei soorten kunstwerken te maken, van abstracte kunst tot realistische prints van planten en bladeren. 

De gelplaat is zeer geschikt om te werken met verschillende plantmaterialen botanische plant afdrukken maken. Iets wat ik zelf heel graag doe en bij Angelart ook een workshop van heb gemaakt. De Gelli plate Plantafdrukken workshop. Hier maak met je groep super leuke botanische gelli plate planten prints.


Benodigde materialen voor het maken van plantenprints met de Gelli Plate

Om plantafdrukken te maken met de Gelli Plate, heb je een paar materialen nodig. Ten eerste heb je de Gelli Plate zelf nodig, die je online of in kunst- en ambachtswinkels kunt kopen. Je hebt ook verf en papier nodig, evenals planten en bladeren om af te drukken. Hier is een lijst met de benodigdheden:

- Gelli Plate

- Acrylverf

- Papier 

- Planten en bladeren. 

- Penseel

- Water

- Palet

Voor de planten is het belangrijk om te kiezen voor bladeren en planten die plat zijn en niet te dik. Bladeren van bomen en struiken zijn goede keuzes, evenals varens en grassen. Pluk wat planten met diverse structuren en vormen. Zorg dat je niet heel veel planten plukt, die je vervolgens niet gebruikt. Dus pluk wat je nodigt denkt te hebben.

Stap-voor-stap handleiding voor het maken van plantenprints met de Gelli Plate

Nu je jouw materialen en werkruimte hebt voorbereid, kun je beginnen met het maken van plantafdrukken met de Gelli Plate. Hier is een stapsgewijze handleiding:

1. Breng een dunne laag verf aan op de Gelli Plate met een penseel. Rol eerst je gelli plate in met verf en2. Plaats de planten en bladeren op de verf op de plaat. Denk enigszins na over de compositie maar ga ook lekker onderzoeken en probeer verschillende composities uit.  

3. Leg een stuk papier bovenop de planten en druk voorzichtig aan. Wrijf over de achterkant van het papier om ervoor te zorgen dat de verf goed wordt overgedragen op het papier.

4. Trek het papier van de plaat en leg het opzij om te drogen.

5. Haal het plantmateriaal van de plaat en maak een tweede afdruk.

Experimenteer met verschillende texturen en lagen om unieke kunstwerken te maken.

De eerste en de tweede gelplaat afdruk

Leg een papier boven op de gelplaat met plant materiaal en maak de eerste afdruk. Hier kun je een leeg vel papier voor gebruiken maar je kunt ook een papier gebruiken waar je al een onderlaag op hebt afgedrukt. Ik gebruik in het filmpje een laag uit het filmpje Gelli Plate Onderlaag met de kwast De print die je nu hebt gemaakt kan een eindwerk zijn als je er helemaal tevreden mee bent of het kan materiaal zijn om vervolgens weer een nieuwe print laag overheen te zetten. Na de eerste afruk haal je het plantmateriaal van je gelli plate af en plaats weer een vel papier. Je zal zien dat nu alle fijne details van je plantmateriaal zichtbaar wordt in je print

Tips en trucs om prachtige plantenprints te maken

Om mooie plantafdrukken te maken met de Gelli Plate, zijn er een paar tips en trucs die je kunt gebruiken. Hier zijn er een paar:

- Gebruik verschillende kleuren verf om een meer dimensionale uitstraling te creëren.

- Laat sommige delen van de Gelli Plate leeg om negatieve ruimte in je kunstwerk te creëren.

- Experimenteer met verschillende texturen en lagen om unieke effecten te creëren.

- Gebruik verschillende soorten planten en bladeren om verschillende effecten te creëren.

- Maak gebruik van maskers en sjablonen om meer complexe prints te maken.


Onderzoeken van verschillende plantmaterialen voor Gelli Plate afdrukken

Als het gaat om het kiezen van planten en bladeren voor Gelli Plate-afdrukken, zijn er veel opties. Hier zijn enkele planten die goed werken voor deze techniek:

- Bladeren van bomen en struiken

- Varens

- Grassen

- Bloemen

- Kruiden

Zorg ervoor dat je planten kiest die plat zijn en niet te dik, anders krijg je geen duidelijke afdrukken. Experimenteer met verschillende planten om verschillende effecten te creëren.

In het filmpje werk ik met Fluitenkruid. Een plantje waar ik fijne herinneringen aan heb. Één van mijn fluitekruid afbeeldingen is te zien geweest in het televisieprogramma ‘Weer verliefd op je Huis’ en wordt op alle mogelijke materialen aangeboden via werk aan de muur

fluitenkruid print werk aan de muur

Tips voor Gelli plate plantafdrukken:

  • Leg de nerfkant van de bladeren op de gelplaat dan krijg je in de tweede afdruk van je gelli planten prints de meeste details.
  • Haal de bladeren van de stengel, zo kun je ze makkelijker positioneren en er een bijzondere compositie van maken.
  • Experimenteer met grote bladeren en kleine fijne plantjes.
  • Bouw je werk op in afdruk lagen, je kan heel veel lagen maken tot je tevreden bent. De gelaagdheid zorgt voor een bijzonder spontaan effect
  • Gebruik blaadjes van de vorige drukgang. de verf die dan nog op de blaadjes zit word zichtbaar op je nieuwe drukgang
  • wordt je werk te donker? doe dan een witte drukgang tussendoor

Inspiratie video Gelli plate plantafdrukken

Een uniek tintje geven aan je plantenprints met gemengde mediatechnieken

Een van de leuke dingen van de Gelli Plate-techniek is dat je deze kunt combineren met andere kunsttechnieken om unieke effecten te creëren. Bijvoorbeeld:

- Gebruik stempels om extra details toe te voegen aan je plantafdrukken.

- Voeg glitter of andere decoratieve elementen toe aan je afdrukken.

- Gebruik markers of potloden om extra details toe te voegen.

- Gebruik collage-elementen om verschillende texturen en lagen toe te voegen.

Je Gelli Plate plantenafdrukken tentoonstellen en bewaren

Als je tevreden bent met je Gelli Plate-afdrukken, zijn er verschillende manieren om deze te tentoonstellen en te bewaren. Hier zijn enkele suggesties:

- Lijst je afdrukken in om op te hangen aan de muur.

- Maak een scrapbook of kunstboek met je afdrukken.

- Gebruik ze om zelfgemaakte wenskaarten te maken.

- Geef ze weg als cadeau aan vrienden en familie.

Om ervoor te zorgen dat je afdrukken lang meegaan, is het belangrijk om ze op te slaan op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vochtigheid.

Je Gelli Plate plantenprints delen op sociale media en feedback krijgen

Als je jouw Gelli Plate-afdrukken wilt delen met anderen, is social media een geweldige plek om dit te doen. Plaats foto's van je kunstwerken op Instagram, Facebook of Twitter en tag andere kunstenaars om feedback te krijgen. Dit kan je helpen om je vaardigheden te verbeteren en nieuwe ideeën op te doen.

Conclusie: Creativiteit en experimenteren met de Gelli Plate techniek omarmen

De Gelli Plate-techniek is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en unieke kunstwerken te maken. Het mooie van deze techniek is dat iedereen het kan doen, ongeacht hun ervaring met schilderen. Met de juiste materialen en een beetje oefening kun je prachtige plantafdrukken maken met de Gelli Plate. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met experimenteren en laat je creativiteit de vrije loop!gelli plate plantafdrukken

Ben je klaar met printen? 

Dan kun je je gel plaat eenvoudig schoonmaken

Gelli plates van Gelli Arts zijn te koop bij Angelart Kunst en Zo te Hattem en online via onze webshop

Bij Studio Angelart gebruiken wij de Gelli plate bij de workshop plantafdrukken

 

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen