Creëer Prachtige Kunstwerken met een Gelli Plate: Tips en Technieken die Je Moet Weten
26 november 2023 

Creëer Prachtige Kunstwerken met een Gelli Plate: Tips en Technieken die Je Moet Weten

Wil je je artistieke horizon verbreden en verbluffende kunstwerken maken? Dan is het tijd om de magie van de Gelli Plate te ontdekken! Of je nu een doorgewinterde kunstenaar bent of een beginner, Gelli Plates bieden eindeloze mogelijkheden en kansen om prachtige kunstwerken te maken.

Bij Studio Angelart geloven we dat iedereen het potentieel heeft om een kunstenaar te zijn en daarom hebben we de beste tips en technieken verzameld die je moet weten om je creativiteit met Gelli Plates de vrije loop te laten.

Van experimenteren met verschillende kleuren en texturen tot het gebruik van stencils en stempels, dit veelzijdige medium heeft elke kunstenaar iets te bieden. Onze beginnersgids helpt je de basisbeginselen van Gelli Plate printen te begrijpen en unieke prints te maken.

Dus pak je Gelli Plate en duik in de spannende wereld van het afdrukken! Of je nu wenskaarten, muurkunst of zelfs stoffen ontwerpen wilt maken, onze tips en technieken helpen je om je werk naar een hoger niveau te tillen.

Inleiding tot gelli plates

Gelli Plates hebben een revolutie teweeggebracht in de kunstwereld en bieden kunstenaars een uniek en veelzijdig medium om prachtige kunstwerken mee te maken. Gelli Plates zijn gemaakt van een gelatineachtig materiaal en zijn glad en flexibel, waardoor ze perfect zijn voor het maken van texturen, patronen en ingewikkelde ontwerpen. Of je nu een doorgewinterde kunstenaar bent of een beginner, Gelli Plates bieden eindeloze mogelijkheden en kansen om je creativiteit de vrije loop te laten.

Voordelen van het gebruik van Gel platen voor kunst

Het gebruik van een Gel plaat voor je kunstwerken heeft veel voordelen. Ten eerste zijn ze ongelooflijk makkelijk te gebruiken. Alles wat je nodig hebt is een Gelli Plate, wat verf en een paar basisgereedschappen en je kunt aan de slag. In tegenstelling tot traditionele druktechnieken heb je voor Gelli Plate printen geen pers of speciale apparatuur nodig. Dit maakt het toegankelijk voor kunstenaars van elk niveau.

Bovendien kun je met Gelli Plates experimenteren en spontaniteit uitstralen. Omdat ze zo flexibel zijn, kun je verschillende texturen en patronen maken door verschillende gereedschappen en technieken te gebruiken. Gelli Plates zijn lekker experimenteel te gebruiken, zodat je verf kunt aanbrengen en verwijderen tot je het gewenste effect hebt bereikt. Dit maakt ze ideaal om nieuwe technieken te ontdekken en de grenzen van je creativiteit te verleggen.

Gelli plate stencil monoprint workshop hattem

Gelli plaattechnieken en tips

Om aan de slag te gaan met Gelli Plate printen, zijn er een paar technieken en tips die elke kunstenaar zou moeten weten. Ten eerste is het belangrijk om je Gelli Plate goed voor te bereiden. Dit houdt in dat je de plaat grondig schoonmaakt en ervoor zorgt dat er geen stof of vuil op ligt. Dit zorgt ervoor dat je afdrukken er schoon en scherp uitzien.

Vervolgens is het tijd om te experimenteren met verschillende kleuren en texturen. Gelli Plates zijn perfect om unieke en levendige afdrukken te maken met verschillende verven en mediums. Probeer verschillende kleuren met elkaar te mengen of voeg textuur toe door sjablonen, stempels of zelfs huishoudelijke voorwerpen zoals noppenfolie of bladeren te gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus wees niet bang om creatief te worden.

Een andere belangrijke techniek om onder de knie te krijgen is de kunst van het layeren. Met Gelli Plates kun je meerdere lagen verf opbouwen, waardoor je diepte en dimensie creëert in je afdrukken. Met een roller of penseel kun je dunne lagen verf aanbrengen, waarbij je elke laag laat drogen voordat je de volgende toevoegt. Hierdoor krijg je een rijke afdruk met textuur die visueel aantrekkelijk is.

Basisbenodigdheden voor Gelli plate printing

Voordat je begint met Gelli Plate printen is het belangrijk om de benodigdheden te verzamelen. Gelukkig is de lijst relatief kort en betaalbaar, waardoor het toegankelijk is voor kunstenaars met een budget. Hier zijn de basisbenodigdheden die je nodig hebt:

1. Gelli plaat: Kies een formaat dat past bij je behoeften en voorkeuren. Gelli Plates zijn er in verschillende maten, dus kies er een die past bij je werkruimte en de schaal van je prints.

2. Acrylverf: Kies een reeks kleuren waarmee je graag werkt. Acrylverf werkt het beste voor Gelli Plate printen omdat het snel droogt en levendige kleuren geeft.

3. Brayer: Een brayer is een roller die wordt gebruikt om verf op de Gelli Plate aan te brengen. Het zorgt voor een gelijkmatige dekking en helpt bij het maken van gladde afdrukken.

4. Papier: Kies verschillende papiersoorten om mee te experimenteren. Verschillende papiersoorten geven verschillende resultaten, dus het is de moeite waard om verschillende opties uit te proberen.

5. 5. Gereedschap en accessoires: Stencils, stempels, textuurtools en huishoudelijke voorwerpen kunnen allemaal worden gebruikt om unieke texturen en patronen te creëren op je Gelli Plate prints. Ga creatief aan de slag en ontdek verschillende opties.


Gelli plate technieken

Stap-voor-stap Gelli plate printen tutorial

Nu je je benodigdheden klaar hebt, gaan we stap voor stap aan de slag met de Gelli Plate print tutorial:

Stap 1: Bereid je Gelli Plate voor door hem schoon te maken met een vochtige doek. Zorg ervoor dat hij droog is en geen vuil bevat. Je kunt natuurlijk ook zorgen dat de Plate naar gebruik goed schoongemaakt wordt en je Plate dan weer netjes opruimt in de originele verpakking. 

Stap 2: Knijp een kleine hoeveelheid acrylverf op de Gelli Plate. Gebruik het kwastje om de verf gelijkmatig over het hele oppervlak van de plaat te verdelen.

Stap 3: Zodra de verf gelijkmatig is verdeeld, kun je beginnen met het toevoegen van textuur en patronen. Gebruik sjablonen, stempels of huishoudelijke voorwerpen om interessante ontwerpen te maken. Druk ze op de Gelli Plate en haal ze eraf om het patroon te onthullen.

Stap 4: Leg een stuk papier op de Gelli Plate en druk het voorzichtig aan. Gebruik je handen of een brayer om ervoor te zorgen dat het papier goed contact maakt met de verf.

Stap 5: Trek het papier voorzichtig van de Gelli Plate af om je afdruk te onthullen. Bewonder je creatie en herhaal het proces met verschillende kleuren en patronen.

Gelli plate technieken voor gevorderden

Als je de basisbeginselen van het Gelli Plate printen onder de knie hebt, is het tijd om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Hier zijn een paar gevorderde technieken om te ontdekken:

Creëer textuur en lagen met Gelli plates: Experimenteer met verschillende gereedschappen en materialen om interessante texturen en lagen te maken. Probeer stof, kant of zelfs schuurpapier te gebruiken om unieke texturen aan je prints toe te voegen. Door verschillende kleuren en patronen in lagen aan te brengen kun je ook diepte en complexiteit in je kunstwerk creëren.

Meng kleuren en creëer unieke effecten met Gelli platen: Met Gelli Plates kun je kleuren direct op de plaat mengen, waardoor je eindeloze mogelijkheden hebt om unieke effecten te creëren. Probeer kleuren te mengen met een brayer of gebruik een paletmes om gemarmerde of wervelende patronen te maken. Wees niet bang om te experimenteren en verleg de grenzen van het mengen van kleuren.

Bekijk ook eens onze blog over “Gelli plate plantafdrukken botanische prints” met een hoe Doe je dat filmpje 

gel plaat plant afdrukken

Textuur en gelaagdheid creëren met Gelli plates

Als je op zoek bent naar inspiratie voor je Gelli Plate afdrukken, zijn hier een paar ideeën om je op weg te helpen:

1. Wenskaarten: Maak unieke wenskaarten door ze af te drukken op cardstock of aquarelpapier. Voeg versieringen toe zoals linten of stempels om elke kaart persoonlijk te maken.

2. Muurkunst: Lijst je Gelli Plate prints in en maak prachtige muurkunst voor thuis of in je studio. Experimenteer met verschillende formaten en composities om een visueel opvallende display te maken.

3. Ontwerpen voor stof: Gebruik Gelli Plates om op stof te printen en unieke patronen te maken voor kleding, interieurdecoratie of accessoires. Het printen op stof opent een hele nieuwe wereld van mogelijkheden voor Gelli Plate kunstenaars.

Kleuren mengen en unieke effecten creëren met Gelli plates

Gelli Plates bieden kunstenaars een veelzijdig en spannend medium om prachtige kunstwerken mee te maken. Of je nu een beginner of een gevorderde kunstenaar bent, er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te ontdekken en technieken onder de knie te krijgen. Vergeet niet om te experimenteren, veel plezier te hebben en de spontaniteit die Gelli Plate printen biedt te omarmen.

Houd bij het begin van je reis naar het Gelli Plate printen deze laatste tips in gedachten:

1. Wees niet bang om fouten te maken. Bij Gelli Plate printen draait het allemaal om experimenteren, dus omarm het onverwachte en kijk waar het je brengt.

2. Speel met verschillende gereedschappen en materialen. Gelli Plates kunnen worden gebruikt met een breed scala aan gereedschappen en accessoires, dus beperk je niet tot traditionele methoden. Verken en ontdek nieuwe technieken.

3. Vind inspiratie in de wereld om je heen. Zoek patronen, texturen en kleuren die je inspireren en verwerk ze in je Gelli Plate prints.

4. Vergeet niet om je Gelli Plate na elke sessie schoon te maken. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je plaat langer meegaat en prints van hoge kwaliteit blijft maken.

Nu je de kennis en technieken hebt, is het tijd om je creativiteit de vrije loop te laten en prachtige kunstwerken te maken met Gelli Plates. Veel plezier met printen!

Conclusie en laatste tips voor succesvol Gelli plate printen

Gelli Plates bieden een geweldige manier om te experimenteren met kleur en textuur. Een van de beste aspecten van het werken met Gelli Plates is de mogelijkheid om verschillende kleuren te mengen en unieke effecten te creëren. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

1. Begin met een basislaag: Breng een dunne laag acrylverf aan op je Gelli Plate om een basislaag te creëren. Gebruik een brayer om de verf gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Deze basislaag zal fungeren als de achtergrond van je print en kan dienen als de basis voor verdere experimenten.

2. Experimenteer met kleurcombinaties: Gebruik verschillende kleuren verf en breng ze aan op verschillende delen van je Gelli Plate. Gebruik een brayer om de kleuren te mengen en creëer interessante overgangen en combinaties. Speel met complementaire kleuren of kies voor harmonieuze tinten om het gewenste effect te bereiken.

3. Voeg texturen toe: Om extra dimensie aan je prints toe te voegen, kun je texturen gebruiken. Probeer verschillende materialen zoals stof, bladeren of zelfs plastic folie op je Gelli Plate te leggen voordat je de verf aanbrengt. Wanneer je de print maakt, zal de textuur van deze materialen zichtbaar worden en je werk uniek maken.

Het mengen van kleuren en experimenteren met verschillende technieken is de sleutel tot het creëren van prachtige prints met Gelli Plates. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek wat voor unieke effecten je kunt bereiken.

Heb je nog geen gelli Plate? wij verkopen de Gelli plates van Gelli Arts in alle maten


Gelli Plate van gelli arts

Bekijk het gelli plate aanbod


Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen