Aquarel wassing, aquarel technieken
21 september 2022 
in Aquarel

Aquarel wassing, aquarel technieken

Het opzetten van kleurvlakken met aquarelverf noem je het maken van een wassing, de aquarel wassing is vaak de basis van een aquarel schildering. De aquarel wassing kan op verschillende manieren gemaakt worden, hieronder behandel ik de verschillende wassingen.

Creatieve online lessen

Egaal gewassen toon op droog papier

Een egale was kan je maken door éen kleur gelijkmatig op het papier aan te brengen. Als de aangebrachte kleur is opgedroogd zie je bij een goed aangebrachte egale was weinig varia-tie in toon. Gebruik aquarel papier vanaf 300 gram of een verlijmd blok (aan vier kanten verlijmd)

Aquarelverf Papier dat dunner is dan 300 gram kan je het beste opspannen voordat je de was aan- brengt. Nat papier gaat bobbelen en dan kunnen er plasjes water met pigment ont- staan. Wil je meer weten over aquarel papier? Lees dan de blog Welk papier gebruik je voor aquarelleren?

Voor het aanbrengen van een egale was is het van belang dat je snel werkt. Werk met horizontale streken en gebruik hiervoor een grote kwast. De verf die onderaan je eerste streek ophoopt neem je voor de volgende streek weer mee.

Zorg voor een volle kwast met verf, maar niet zo vol dat de verf eruit druipt. Wordt de hoeveelheid verf minder dan doop je deze nogmaals in de verf en werk je snel verder. Zorg dus dat je van tevo-ren voldoende verf hebt aangemaakt want het is moeilijk om dezelfde kleur te krijgen als je tus-sendoor bij moet mengen.

Als je hele ondergrond vol is laat je het drogen. Zie je nog wat penseel aanzetten? Zet je papier wat schuin zodat de streken nog iets meer in elkaar over lopen.

Egaal gewassen toon op nat papier.

Een egale was kan je ook op vochtig papier maken. Je zal zien dat hier de aangebrach- te verf meer uitvloeit. Gebruik ook hier papier vanaf 300 gram of een verlijmd blok (aan vier kanten verlijmd) Papier wat dunner is dan 300 gram kan je het beste opspannen, voordat je de was aanbrengt. Nat papier gaat bobbelen en dan kunnen er plasjes water met pigment ontstaan.

Maak het papier vochtig, maar niet zo nat dat er plasjes ontstaan. Dep eventuele plasjes dus op met een kwast of papieren doekje. Breng de verf in een vloeiende beweging op. Bij voorkeur alleen in horizontale banen. Als de wassing niet egaal genoeg lijkt kan je met je kwast ook nog een keer verticale banen maken.

Als je het hele papier bedekt hebt met verf kan je het paper heen en weer kantelen zodat de verf zich nog iets meer verspreidt. Als er nog wat overtollig verf in de vorm van een plasje te zien is laat je dit naar één kant lopen en dep je dit op met een papieren doekje.

Laat je was drogen. Het kan zijn dat het werk er nog wat vlekkerig uit ziet maar je zult zien dat het resultaat na opdrogen er veel egaler uit ziet.


Verlopende was van licht naar donker en een meerkleurige was

Een ondergrond hoeft natuurlijk niet één kleurtoon te hebben. Je kan ook een was ma- ken van één kleur maar dan van licht naar donker

Zet voor deze techniek je papier een beetje schuin. Zet eerst een kwasttreek met schoon water.

Zet vervolgens de lichtste toon van een kleur tegen het natte stuk aan. Zet daar weer een midden toon tegenaan en als laatst de donkerste toon. Als je nog te veel van de verfbanen ziet kan je er met een schoon maar iets vochtig penseel zachtjes van links naar rechts over je verf heen strijken. Op deze manier egaliseer je je was en krijg je een mooi zacht verloop.

Een meerkleurige was kan je op dezelfde manier als de verlopende was neerzetten.

In plaats van dat je kwast verschillende tonen op pakt kan je kwast ook verschillende kleuren oppakken.

Je kan ook een meerkleurige gewassen tonen maken met één streek. Gebruik hiervoor een grote platte kwast. Je brengt met een kleiner kwastje kleur aan op de haren van de grote kwast. Strijk de meerkleurige gewassen toon uit.

(Wow dit zijn eigenlijk drie technieken :)


Dit zijn 3 basis technieken voor het aquarelleren. Ik hoop dat je er lekker mee aan de slag gaat. Ik heb ook een e-book gemaakt met 10 basis technieken voor aquarelleren. Dit zijn voor mij de basistechnieken die in al mijn aquarelverf werkstukken terugkomen. 

Ben je geïnteresseerd in deze technieken download ze dan gratis en ga direct aan de slag met leren aquarelleren.

gratis aquarel technieken

Wil je nog meer leren aquarelleren. Ik heb ook de complete aquarel cursus gemaakt. Een compleet online cursus pakket met +40 filmpjes om alles te leren over aquarelleren. 

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen