Soorten aquarelverf, welke verschillende soorten aquarelverf zijn er?
28 februari 2021 

Soorten aquarelverf, welke verschillende soorten aquarelverf zijn er?

Welke verschillende soorten aquarelverf zijn er? Aquarelverf of waterverf, is verkrijgbaar in 4 verschillende vormen napjes, tubes en aquarel potlood en aquarel krijt.

Aquarelverf in napjes

We gaan de soorten aquarelverf bij langs: De aquarelverf in napjes is een gedroogde uitgeharde verf. Als je een beetje water toevoegt wordt de verf weer vloeibaar. Je haalt dus met een nat penseel de verf van het blokje. Ter verbreiding van een schilder sessie kan je de napjes een beetje nat maken, dit zorgt ervoor dat de verf al wat zachter wordt. Het handige van napje is, dat het napje gewoon weer opdroogt en daarmee is je verf set de volgende keer weer klaar voor gebruik. Als je napjes wat vies zijn door het mengen van kleuren, spoel je je set even af onder de kraan en dan zijn alle kleuren weer schoon. Een set met napjes is handig om mee te nemen in een zak verfdoosje. Dus ook een aanrader voor als je buiten wil schilderen.
aquarelverf in napjes

Vloeibare aquarelverf in tubetjes

Naast de napjes heb je ook vloeibare soorten aquarelverf in tubetjes. De verf in deze tubes is best dik, maar door water toe te voegen wordt de verf dunner en kun je er lekker mee werken. De verf in deze tubetjes is heel krachtig, haal dus telkens maar een klein beetje verf uit de tube. Het voordeel van aquarelverf in tubes is dat je de verf geconcentreerder kunt aanbrengen. Je hoeft de verf, in tegenstelling tot napjes niet te activeren, maar alleen een beetje verdunnen met water dus.

vloeibare aquarelverf in tubetjes

Aquarelpotloden

De derde vorm van soorten aquarelverf kan je vinden in aquarelpotloden. Een aquarelpotlood kan je zowel droog als nat gebruiken. Je kan dit potlood als een gewoon kleurpotlood gebruiken of als je met een vochtig penseeltje over de potloodstreken gaat wordt het vloeibare verf.

aquarel potloden aquarelpotlood

Aquarelkrijtjes vormen een alternatief voor aquarelpotloden en kunnen op dezelfde manier gebruikt worden als de potloden. Omdat ze dikker zijn geen punt aan geslepen kan worden zijn ze minder geschikt voor details. Een voordeel is dat ze geen houten omhulsel hebben. Hierdoor kan je niet alleen de punt maar ook de zijkant gebruiken. Zo kan je grote vlakken snel vullen.

Aquarelverf is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. De verf van natuurlijk Angelart is een vrij voordelige maar biedt een super degelijke studie kwaliteit aquarel. Er zit voldoende kleurkracht in om alle aquarel technieken mee uit te voeren.

Duurdere hoge kwaliteit soorten aquarelverf

Er bestaat ook een duurdere hoge kwaliteit voor de als je net wat meer wil. Bij deze aquarelverf gaan ze voor maximale kleurkracht Voorbeeld is bijvoorbeeld de verf van Daniel Smith. Deze hoge kwaliteit aquarelverf is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren in napjes en tubes. Je hebt verschillende prijs series, deze series zijn gebaseerd op de prijs van verschillende pigmenten én de hoeveelheid pigment die wordt gebruikt. Deze verf gebruik ik voor mijn beeldend werk. Een heerlijke verf die ook nog eens heel lang kleur echt blijft.

Als je aan het begin staat van het aquarelleren of als je het minder belangrijk vindt dat je schildering 100 jaar licht echt is kan je prima beginnen met een starter set, zoals de set van natuurlijk Angelart. De aquarelverf van Natuurlijk Angelart is een supermooie betaalbare starters set aquarelverf set met 24 napjes aquarelverf. De set bevat een praktisch afneembaar palet om kleuren op te mengen, twee sponsjes en twee water brush hervulbare penselen. Je hebt alleen nog wat water en papier nodig en je kunt al aan de slag. De napjes geven veel kleur af. De krachtige, transparante kleuren zijn onderling te mengen en goed geschikt om gelaagd te schilderen. Deze verf is ook verkrijgbaar in een aquarel starters set


Download gratis 10 aquareltechnieken

Wat kan je allemaal met aquarelverf? We delen graag 10 technieken die de basis zijn voor de leukste aquarel schilderingen.

hoe gebruik je aquarelverf, 10 aquarel technieken

Download hier je 1o gratis aquareltechnieken >>>>>

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen