Ontdek de schoonheid en soorten  van aquarelverf
28 februari 2021 

Ontdek de schoonheid en soorten van aquarelverf

In dit artikel delen we waardevolle inzichten en praktische adviezen om je te helpen bij het beheersen van de kunst van het aquarelleren. Leer hoe je de juiste materialen kiest, soorten van aquarel en hoe je effectief met waterverf omgaat en hoe je verschillende technieken gebruikt om de gewenste effecten te bereiken. Ontdek hoe je kleuren mengt, hoe je details toevoegt en hoe je de juiste compositie ontwikkelt. Met deze kennis en vaardigheden kun je je eigen unieke stijl ontwikkelen en een meester worden in het aquarelleren.

Haal je penselen tevoorschijn en laat je creativiteit de vrije loop terwijl je de verbazingwekkende schoonheid van waterverfschilderijen ontdekt.


Ontdek de schoonheid van aquarellen: Tips en trucs voor het maken van prachtige aquarelschilderijen

Duik in de magische wereld van aquarelverf en ontdek de prachtige mogelijkheden die deze kunstvorm biedt. Met zijn transparante lagen, delicate texturen en subtiele kleuren, is waterverf een favoriet onder kunstenaars van alle niveaus. Of je nu een beginner bent die net begint of een ervaren schilder die zijn techniek wil verbeteren, deze tips en trucs zullen je helpen bij het creëren van adembenemende aquarelmeesterwerken.

Voordelen van het gebruik van aquarelverf

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van aquarelverf. Ten eerste is aquarel een draagbaar medium dat gemakkelijk mee te nemen is. Je hebt alleen verf, papier en water nodig om aan de slag te gaan. Dit maakt het ideaal voor schilderen in de buitenlucht of tijdens het reizen.

Een ander voordeel van aquarelverf is de mogelijkheid om fouten te corrigeren. Omdat aquarelverf transparant is, kun je lagen aanbrengen en eventuele fouten of ongewenste kleuren wegwerken. Hierdoor heb je meer vrijheid en kun je experimenteren zonder je zorgen te maken over permanente fouten.

Daarnaast biedt aquarelverf een breed scala aan kleuren en tinten. Door kleuren te mengen, kun je een oneindig aantal kleurnuances creëren. Dit stelt je in staat om complexe kleurenpaletten te creëren en je schilderijen tot leven te brengen.

Stel je eigen aquarelverf palet samen

Technieken voor aquarelleren

Het beheersen van verschillende technieken is essentieel voor het creëren van prachtige aquarelwerken. Hier zijn enkele van de meest gebruikte technieken:

1. Nat-in-nat: Deze techniek omvat het aanbrengen van verf op een nat oppervlak. Dit zorgt voor zachte, vloeiende overgangen en creëert een dromerig effect.

2. Gelaagdheid: Door meerdere lagen verf aan te brengen, kun je diepte en dimensie aan je schilderijen toevoegen. Begin met lichtere kleuren en voeg geleidelijk donkerdere kleuren toe.

3. Droog borstelen: Met deze techniek breng je droge verf aan op een droog oppervlak. Hierdoor ontstaan textuur en korrelige effecten.

4. Zouttechniek: Strooi zout op een natte verflaag om interessante textuur en patronen te creëren.

5. Maskeren: Gebruik maskeringstape of vloeibaar masker om delen van je schilderij te beschermen tegen verf. Verwijder de tape of het masker wanneer de verf droog is om heldere witte gedeeltes te onthullen.

Door te experimenteren met deze technieken en ze te combineren, kun je unieke en interessante effecten bereiken in je aquarelwerken.

Essentiële aquarelbenodigdheden

Om te beginnen met aquarelschilderen heb je enkele essentiële benodigdheden nodig. Hier is een lijst met de basisitems die je moet hebben:

1. Aquarelverf: Kies voor kwaliteitsverf van gerenommeerde merken. Investeer in een set met verschillende kleuren, zodat je een breed scala aan tinten tot je beschikking hebt.

2. Aquarelpapier: Gebruik dik papier dat speciaal is gemaakt voor aquarelverf. Dit papier absorbeert het water goed en voorkomt dat het gaat bobbelen of scheuren.

3. Penselen: Investeer in een paar goede aquarelpenselen van verschillende groottes. Zorg ervoor dat je penselen hebt die geschikt zijn voor het aanbrengen van grote, brede penseelstreken en penselen voor gedetailleerd werk.

4. Mengpalet: Gebruik een mengpalet of een stuk glad plastic om je verf op te mengen. Dit stelt je in staat om verschillende kleuren te mengen en de juiste tinten te creëren.

5. Waterbakje: Gebruik een waterbakje om je penselen schoon te maken en water toe te voegen aan je verf. Het is belangrijk om schoon water te gebruiken om ongewenste verfmengsels te voorkomen.

Met deze basisbenodigdheden kun je aan de slag met aquarelverf en je creativiteit de vrije loop laten.


Welke verschillende soorten aquarelverf zijn er? Aquarelverf of waterverf, is verkrijgbaar in 4 verschillende vormen napjes, tubes en aquarel potlood en aquarel krijt.

Aquarelverf in napjes

We gaan de soorten aquarelverf bij langs: De aquarelverf in napjes is een gedroogde uitgeharde verf. Als je een beetje water toevoegt wordt de verf weer vloeibaar. Je haalt dus met een nat penseel de verf van het blokje. Ter verbreiding van een schilder sessie kan je de napjes een beetje nat maken, dit zorgt ervoor dat de verf al wat zachter wordt. Het handige van napje is, dat het napje gewoon weer opdroogt en daarmee is je verf set de volgende keer weer klaar voor gebruik. Als je napjes wat vies zijn door het mengen van kleuren, spoel je je set even af onder de kraan en dan zijn alle kleuren weer schoon. Een set met napjes is handig om mee te nemen in een zak verfdoosje. Dus ook een aanrader voor als je buiten wil schilderen.
aquarelverf in napjes

Vloeibare aquarelverf in tubetjes

Naast de napjes heb je ook vloeibare soorten aquarelverf in tubetjes. De verf in deze tubes is best dik, maar door water toe te voegen wordt de verf dunner en kun je er lekker mee werken. De verf in deze tubetjes is heel krachtig, haal dus telkens maar een klein beetje verf uit de tube. Het voordeel van aquarelverf in tubes is dat je de verf geconcentreerder kunt aanbrengen. Je hoeft de verf, in tegenstelling tot napjes niet te activeren, maar alleen een beetje verdunnen met water dus.

vloeibare aquarelverf in tubetjes

Aquarelpotloden

De derde vorm van soorten aquarelverf kan je vinden in aquarelpotloden. Een aquarelpotlood kan je zowel droog als nat gebruiken. Je kan dit potlood als een gewoon kleurpotlood gebruiken of als je met een vochtig penseeltje over de potloodstreken gaat wordt het vloeibare verf.

aquarel potloden aquarelpotlood

Aquarelkrijtjes vormen een alternatief voor aquarelpotloden en kunnen op dezelfde manier gebruikt worden als de potloden. Omdat ze dikker zijn geen punt aan geslepen kan worden zijn ze minder geschikt voor details. Een voordeel is dat ze geen houten omhulsel hebben. Hierdoor kan je niet alleen de punt maar ook de zijkant gebruiken. Zo kan je grote vlakken snel vullen.

Aquarelverf is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. De verf van natuurlijk Angelart is een vrij voordelige maar biedt een super degelijke studie kwaliteit aquarel. Er zit voldoende kleurkracht in om alle aquarel technieken mee uit te voeren.

Duurdere hoge kwaliteit soorten aquarelverf

Er bestaat ook een duurdere hoge kwaliteit voor de als je net wat meer wil. Bij deze aquarelverf gaan ze voor maximale kleurkracht Voorbeeld is bijvoorbeeld de verf van Daniel Smith. Deze hoge kwaliteit aquarelverf is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren in napjes en tubes. Je hebt verschillende prijs series, deze series zijn gebaseerd op de prijs van verschillende pigmenten én de hoeveelheid pigment die wordt gebruikt. Deze verf gebruik ik voor mijn beeldend werk. Een heerlijke verf die ook nog eens heel lang kleur echt blijft.

Als je aan het begin staat van het aquarelleren of als je het minder belangrijk vindt dat je schildering 100 jaar licht echt is kan je prima beginnen met een starter set, zoals de set van natuurlijk Angelart. De aquarelverf van Natuurlijk Angelart is een supermooie betaalbare starters set aquarelverf set met 24 napjes aquarelverf. De set bevat een praktisch afneembaar palet om kleuren op te mengen, twee sponsjes en twee water brush hervulbare penselen. Je hebt alleen nog wat water en papier nodig en je kunt al aan de slag. De napjes geven veel kleur af. De krachtige, transparante kleuren zijn onderling te mengen en goed geschikt om gelaagd te schilderen. Deze verf is ook verkrijgbaar in een aquarel starters set

Technieken voor kleuren mengen en overvloeien

Het mengen en blenden van kleuren is een belangrijk aspect van aquarelverf. Hier zijn enkele technieken die je kunt gebruiken om kleuren te mengen en harmonieuze overgangen te creëren:

1. Nat-in-nat: Breng verschillende kleuren aan op een nat oppervlak en laat ze in elkaar overlopen. Dit zorgt voor zachte overgangen en gemengde kleuren.

2. Nat-op-droog: Breng een kleur aan op een droog oppervlak en voeg vervolgens een andere kleur toe terwijl de eerste laag nog nat is. Hierdoor ontstaan scherpe overgangen en gelaagdheid.

3. Droog borstelen: Gebruik een droge penseel om kleur toe te voegen aan een droog oppervlak. Dit creëert textuur en korrelige effecten.

4. Kleurverloop: Breng een kleur aan op een nat oppervlak en voeg geleidelijk een andere kleur toe terwijl de verf droogt. Dit creëert een subtiel kleurverloop.

Experimenteer met deze technieken om verschillende kleureffecten te bereiken en je schilderijen tot leven te brengen.

Tips voor het creëren van diepte en textuur in aquarellen

Het creëren van diepte en textuur is een geweldige manier om je aquarelwerken tot leven te brengen. Hier zijn enkele tips om diepte en textuur toe te voegen:

1. Laagjes aanbrengen: Bouw je schilderij op door meerdere lagen verf aan te brengen. Begin met lichtere kleuren en voeg geleidelijk donkerdere kleuren toe om diepte te creëren.

2. Schrapen en spatten: Gebruik een scherp mes of een tandenborstel om textuur toe te voegen aan je schilderij. Schraap voorzichtig over het papier om lijnen of krassen te creëren, of spetter verf op het papier voor een speels effect.

3. Droog borstelen: Gebruik een droge penseel om kleur toe te voegen aan een droog oppervlak. Hierdoor ontstaat textuur en korrelige effecten.

4. Maskering: Gebruik maskeringstape of vloeibaar masker om delen van je schilderij te beschermen tegen verf. Verwijder de tape of het masker wanneer de verf droog is om heldere witte gedeeltes te onthullen.

Door deze technieken te gebruiken, kun je diepte en textuur toevoegen aan je aquarelwerken en ze tot leven brengen.

Details en highlights toevoegen aan je aquarelverfschilderij

Het toevoegen van details en highlights is een belangrijk aspect van aquarelverf. Hier zijn enkele tips om details toe te voegen aan je schilderij:

1. Fijne penselen: Gebruik fijne penselen om details toe te voegen aan je schilderij. Kies penselen met een scherpe punt voor precisiewerk.

2. Droog borstelen: Gebruik een droge penseel om fijne lijnen en details toe te voegen aan je schilderij. Doop de punt van de penseel in de verf en veeg het overtollige af voordat je de details aanbrengt.

3. Witte gouache: Gebruik witte gouache om highlights toe te voegen aan je schilderij. Breng de gouache aan met een fijn penseel op droog papier.

Door geduldig en nauwkeurig te werken, kun je details en highlights toevoegen die je schilderij tot leven brengen.

Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij aquarelleren

Hoewel aquarelverf een prachtig medium is, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die beginners vaak maken. Hier zijn enkele fouten om te vermijden bij het gebruik van aquarelverf:

1. Te veel water: Het toevoegen van te veel water aan je verf kan ervoor zorgen dat de kleuren te licht en wasachtig worden. Gebruik matig water en experimenteer met de juiste verhoudingen.

2. Niet genoeg geduld: Aquarelverf vereist geduld en droogtijd. Wacht tot elke laag volledig droog is voordat je een nieuwe laag aanbrengt om ongewenste mengsels en modderige kleuren te voorkomen.

3. Slechte compositie: Een slechte compositie kan een schilderij laten mislukken, zelf


Conclusie: De schoonheid van aquarelleren omarmen

Waterverf kan uitdagend zijn, vooral voor beginners. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die je moet vermijden om je aquarelvaardigheden te verbeteren:

1. Het gebruik van goedkope materialen: Investeer in kwalitatief hoogwaardige waterverf, penselen en papier. Goedkope materialen kunnen leiden tot ongewenste resultaten en frustratie.

2. Te veel water gebruiken: Waterverf vereist de juiste balans tussen verf en water. Te veel water kan leiden tot vlekken en ongecontroleerde uitvloeien van kleuren. Experimenteer met verschillende verhoudingen om de gewenste effecten te bereiken.

3. Geen planning en compositie: Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om een plan en compositie te hebben. Denk na over de indeling van je schilderij en maak een schets voordat je met verf begint.

4. Te veel details willen toevoegen: Less is more bij aquarel. Probeer niet te veel details toe te voegen, anders kan je schilderij overladen lijken. Laat wat ruimte over voor de verbeelding van de kijker.

5. Niet experimenteren: Aquarel biedt zoveel mogelijkheden, dus wees niet bang om te experimenteren met verschillende technieken en effecten. Probeer nieuwe kleurencombinaties, texturen en penseelstreken uit om je eigen unieke stijl te ontwikkelen.

Download gratis 10 aquareltechnieken

Wat kan je allemaal met aquarelverf? We delen graag 10 technieken die de basis zijn voor de leukste aquarel schilderingen.

hoe gebruik je aquarelverf, 10 aquarel technieken

Download hier je 1o gratis aquareltechnieken >>>>>

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen