Gel plate foto transfer

Gebruik foto’s uit tijdschriften of foto’s die gemaakt zijn met een lazerprinter. Foto’s die geprint zijn met een inktjet printer kun je niet gebruiken. Deze prints werken niet voor het maken van een gel plate foto transfer


  • Het ene tijdschrift werkt beter dan het andere. Gebruik vooral tijdschriften die op mooi “luxe” papier gedrukt zijn, deze werken het beste voor de gel plate foto transfer
  • Foto’s met een groot licht donker contrast werken het beste.
  • Een rustige foto met weinig details werkt beter dan foto’s met veel details


Rol je gel plaat in met een mooie dunne laag verf. Als je de foto op de geverfde Geli plate legt wordt en goed wrijft wordt de verf op de lichtere plekken geabsorbeerd door het papier. De verf op de donkere plekken blijft op de gel plaat liggen. Haal de foto van de gel plaat af en maak een afdruk op een ander papier. Je kunt als de verf nog nat is rechtstreeks op een vel papier printen, al dan niet op een gekleurde ondergrond.

Je kunt ook de foto laag op de gel plaat helemaal laten opdrogen. Rol daarna een laagje verf over de eerste laag en leg er daarna een papier op. Druk deze weer goed aan. Je trekt dan de eerste laag met de tweede laag mee, zo krijg je ook een mooie gel plate foto transfer.


Deze print techniek is er één van trial and error. Het gaat niet altijd zoals je zou willen maar soms krijg je juist daardoor leuke verassingen in je afdrukken. Laat je dus niet ontmoedigen en ga lekker experimenteren. In de video laat ik zien hoe het soms wel werkt en soms niet. Gebruik ‘gewoon kopieer papier, oude tijdschriften, de materialen zijn niet duur, je kunt hier lekker snel mee werken dus probeer lekker uit. Is het helemaal niks dan doe je het weg. Is het deels gelukt, Knip deze delen uit voor een collage of zet er nog een print overheen.

In plaats van tijdschriften kun je ook eigen foto’s gebruiken. Zorg dan dat deze met een lazer printer geprint zijn.


Na gebruik kun je de gel plaat eenvoudig schoonmaken

 met water en zeep.


Gelli plates van Gelli Arts zijn te koop bij Angelart Kunst en Zo te Hattem en online via onze webshop

Bij Studio Angelart gebruiken wij de Gelli plate bij de workshop plantafdrukken

Over de schrijver
Reactie plaatsen