Gelli art plate basistechnieken: Ontdek de geheimen van deze creatieve techniek!
12 augustus 2022 

Gelli art plate basistechnieken: Ontdek de geheimen van deze creatieve techniek!

Ontdek de geheimen achter de creatieve techniek van Gelli art Plate en leer basistechnieken om prachtige afdrukken te maken! Wil je je artistieke vaardigheden naar een hoger niveau tillen en unieke kunstwerken creëren? Gelli Plate is de perfecte tool om mee te experimenteren. 

De Gelli Plate is gemaakt van een speciale gel-substantie die zorgt voor een soepele en gelijkmatige verdeling van de verf. Hierdoor krijg je heldere, gedetailleerde en levendige afdrukken. Het beste van alles is dat je geen jarenlange schilderervaring nodig hebt om mooie prints te maken – de Gelli Plate maakt het proces eenvoudig en toegankelijk voor zowel beginners als ervaren kunstenaars.

In dit artikel ontdek je de geheimen achter deze boeiende techniek en leer je wat basistechnieken om tot mooie  Gelli Plate prints te komen. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van Gelli Plate en laat je creativiteit de vrije loop!

Inleiding tot de Gelli art Plate techniek

De Gelli art Plate is een relatief nieuw hulpmiddel in de wereld van kunst en ambacht. Het is een flexibele plaat van gel-achtig materiaal dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de verf. Dit betekent dat je heldere, gedetailleerde en levendige prints kunt maken zonder dat je jarenlange ervaring met schilderen nodig hebt. De Gelli Plate is daarom perfect voor beginners en ervaren kunstenaars die hun vaardigheden willen verbeteren.

Met de Gelli Plate kun je verschillende texturen en lagen creëren om een unieke uitstraling te geven aan je kunstwerken. Je kunt de plaat gebruiken met allerlei soorten verf, van acryl tot aquarelverf, en zelfs met inkt en stempelkussens. Met deze veelzijdigheid kun je de Gelli Plate gebruiken om allerlei soorten kunstwerken te maken, van abstracte kunst tot realistische prints van planten en bladeren.

Je werkruimte voorbereiden voor het printen met de Gelli Plate

Voordat je begint met afdrukken, moet je jouw werkruimte voorbereiden. Het is belangrijk om een vlakke en stabiele ondergrond te hebben om de Gelli Plate op te plaatsen. Een tafel of bureau is een goede keuze. Bedek de tafel met een plastic tafelkleed of krantenpapier om te voorkomen dat verf op het oppervlak komt.

Plaats de Gelli Plate op de tafel en leg wat papier en verf binnen handbereik. Vul vervolgens een palet met de gewenste kleuren verf en zet het opzij. Zorg ervoor dat je een bakje water hebt om je penseel tussen de kleuren door schoon te maken.

Basistechnieken voor je gel plaat

Een gelli plate is een toegankelijk hulpmiddel om geweldige eenmalige afdrukken mee te maken, Monoprints. Het gelli achtige materiaal zorgt ervoor dat er veel details overgezet kunnen worden. Je kunt je prints opbouwen met verschillende lagen en op deze manier ontstaan je eigen unieke kunstwerkjes. Hieronder wat Gelli Plate basistechnieken om de eerste laag te printen.


Gelli Plate Onderlaag met roller.

 In het filmpje laat ik zien hoe je een drie kleurige ondergrond maakt. Kies drie kleuren die jij leuk vindt. Zorg dat je niet teveel verf gebruikt. Je kunt beter een dunner laagje dan een te dik laagje verf gebruiken. Een dunner laagje geeft een beter resultaat. Je kunt de acryl verf met of zonder vertrager gebruiken. Mij voorkeur heeft het gebruiken van een vertrager. Met name de tweede ghost afdruk is met een acrylvertrager van betere kwaliteit. Je kunt de verf veel of minder veel door elkaar heen rollen op je Gelli Plate. Onderzoek dit lekker en maak verschillende afdrukken. Deze techniek werkt lekker snel en heeft een mooie basis om afdrukken overheen te zetten.


Gelli Plate Onderlaag met de kwast

Je kunt voor een eerste onderlaag ook werken met de kwast. Je kiest de kleuren uit waar jij mee wil werken. Ik vindt het zelf fijn om bij de acrylverf wat droog vertrager er bij te doen. Het nadeel en het voordeel van acrylverf is dat deze snel droogt. Met de vertrager heb je iets meer tijd om te schilderen op je gel plaat. Het werken met de kwast duurt wat langer dan met de roller maar heeft wel een mooi spontaan effect waarin wat meer je eigen handschrift zichtbaar is.

Schilder met de kwast wat abstracte vlakken. Ga lekker spontaan aan het werk. Denk er niet teveel bij na. Go with the flow. En laat je eigen handschrift zien in een mooie eerste verflaag.Probeer beide Gelli plate basistechnieken lekker uit. Het werkt lekker snel. Soms maak je afdrukken waarvan je denkt, dit is zo mooi hier ga ik niks meer aan doen. Andere drukken kunnen nog wel wat extra’s s gebruiken, hier zet je weer een nieuwe laag verf overheen. Gooi de afdrukken waar je wat minder tevreden mee bent niet gelijk weg. Nog een afdruk met je gel plaat kan voor leuke verassingen zorgen. Ben je klaar met printen? Dan kun je je gel plaat eenvoudig schoonmaken

Gelli plates van Gelli Arts zijn te koop bij Angelart Kunst en Zo te Hattem en online via onze webshop

Gelli Plate van gelli arts

Bij Studio Angelart gebruiken wij de Gelli art plate bij de workshop plantafdrukken

 

gelli plate basistechnieken

Een uniek tintje geven aan je plantenprints met gemengde mediatechnieken

Een van de leuke dingen van de Gelli Plate-techniek is dat je deze kunt combineren met andere kunsttechnieken om unieke effecten te creëren. Bijvoorbeeld:

- Gebruik stempels om extra details toe te voegen aan je plantafdrukken.

- Voeg glitter of andere decoratieve elementen toe aan je afdrukken.

- Gebruik markers of potloden om extra details toe te voegen.

- Gebruik collage-elementen om verschillende texturen en lagen toe te voegen.

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen