Zelf stempels maken, Hoe doe je dat? + gratis e-book
22 februari 2021 

Zelf stempels maken, Hoe doe je dat? + gratis e-book

Zelf stempels maken

" data-medium-file="https://i1.wp.com/angelartkunstenzo.nl/wp-content/uploads/2021/01/d58b4f77-c040-40cc-9f8b-589957f54a9f.png?fit=300%2C100&ssl=1" data-large-file="https://i1.wp.com/angelartkunstenzo.nl/wp-content/uploads/2021/01/d58b4f77-c040-40cc-9f8b-589957f54a9f.png?fit=980%2C326&ssl=1">

Zelf stempels maken, hoe doe je dat?

Bij Angelart ben ik veel bezig met het maken van stempels. Ik maak er kunst drukken van, al dan niet in mixed media. Momenteel zit ik vooral in de blad vormen en insecten. Het is zo prachtig om te zien hoe divers deze onderwerpen in vorm en structuur zijn. Insecten en blad vormen zijn voor mij een geweldige inspiratiebron. Ik vind het maken van zo’n kunstdruk een geweldig proces. Je begint met een ontwerp, snijdt het uit en print het op papier of textiel. Voor mij is het werken met deze technieken een manier om even helemaal uit m’n hoofd te gaan, lekker bezig zijn, gedachten laten varen en in een heerlijke staat van zijn komen. Ga je stempel zelf maken.

Het zelf stempels maken is helemaal niet alleen weggelegd voor kunstenaars. Juist niet, met wat simpele materialen kun je er zelf heel goed mee aan de slag. Je kunt losse materialen kopen maar bijvoorbeeld ook kiezen voor een DIY pakket voor volwassenen. Misschien ken je het nog van vroeger op school je maakte je eigen prints en stempels uit een plaat linoleum, lino drukken. Een vaak wat moeizaam proces omdat de lino platen vaak hard waren en je guts mesje er lastig doorheen gleed. Gelukkig kan dit tegenwoordig anders, wij gebruiken graag een softrubber.

Om te beginnen heb je wat basis materialen nodig om zelf stempels te maken.

Om mijn stempels zelf te maken gebruik ik meestal de soft rubbers. Uit dit super zachte rubber kan je mooie gedetailleerde stempels snijden, inkt ( dit kan in de vorm van stempelkussen inkt of block inkt, die je met een roller vanaf een glad oppervlak op je stempel rolt. Daarnaast heb je een guts messen set nodig. In zo’n set zit een handvat met verschillende mesjes. Verder is het handig om een potlood, permanent marker, transfer papier en diverse soorten papier of textiel bij de hand te hebben.

Gebruik een ontwerp uit een DIY stempel thuisworkshop pakket of maak een eigen ontwerp. Teken hem met een potlood over op het transfer papier. Leg het transfer papier met de potloodtekening naar beneden op het rubber blok. Wrijf stevig heen en weer met de zijkant van je duim over het ontwerp. Je ontwerp is overgezet naar je rubber. Als je een geschreven text in het ontwerp hebt zie je deze nu in spiegelbeeld, als dat inderdaad is wat je ziet, dan ben je op de goede weg. Voor een goede afdruk moet je ontwerp in spiegelbeeld op je rubber gezet worden.
Stempel Ontwerp overzetten op je softrubber


Klaar om je ontwerp uit te snijden.

Om zelf stempels te maken haal je weg wat je niet wil afdrukken. Je lino snijder heeft verschillende gutsjes, hiermee kan je kleine of grote lijnen maken. Voor een hele dunne lijn gebruik je de kleine guts, deze gebruik je voor het gedetailleerde werk. De grote guts gebruik je om grotere gebieden weg te snijden. Om strak lijnwerk te maken kan je het afbreek mesje gebruiken om een snijgrens aan te geven.

Werken met de guts

Als je gutst dan werk je altijd naar voren, van jezelf af. Let op dat je hand altijd achter de guts is. Als je uitschiet bezeer je jezelf op deze manier niet.

Houdt het guts mesje in een hoek van minder dan 45 graden, zo glij je het makkelijkst door het rubber. Als je gebogen lijnen maakt kan je het best je rubber draaien in plaats van je mes, zo snij je altijd van je af. Je snijdt weg wat je niet wilt afdrukken. Wat blijft staan zal de inkt ontvangen en zorgen voor de afdruk.

Haal met je guts weg wat je niet wilt afdrukken.

Stempel ontwerp uitsnijden


Afdrukken

Voordat je je eigen stempel gaat afdrukken op je eindproduct, kun je hem eerst uit proberen op gewoon papier. Tik je stempel lichtjes tegen een stempelkussen en druk je stempel gelijkmatig op papier. Zitten er nog stukjes in die je niet wil? Haal dit alsnog weg met je guts. Heb je teveel weg gehaald? Probeer je ontwerp wat bij te werken of oefen je vaardigheden en begin opnieuw :)

Ben je helemaal tevreden met je afdruk dan kun je afdrukken op je eindproduct.

Als je prints in oplage wil maken is het handig om markeringen op je werkblad te maken, je geeft met tape aan waar je stempel moet liggen en waar je je papier plaatst . Zo krijg je je afdrukken altijd op de zelfde plek op je papier.

Voor het maken van een afdruk leg je je stempel naar boven gericht op de tafel en plaats je het papier er bovenop. Je kunt het papier ook neerleggen en het stempel blok erop leggen. Het is aan jou wat je prettig vind.

Als je werk in oplage maakt en het dus belangrijk is dat de stempel op de zelfde plaats op het papier komt, vind ik het prettig om de stempel op tafel te leggen en dan het papier er op te drukken, ik maak dan ook gebruik van de markeringen. Als de stempel wat losser gebruikt kan worden en de plaatsing niet zo precies hoeft te gebeuren druk ik de stempel liever op het papier, terwijl het papier op het werkblad ligt.

Om te drukken met block inkt doe je een beetje inkt op het (plexi)glasplaatje. Met een inktroller verspreidt je de inkt over de (plexi)glasplaat. Je zorgt dat je roller volledig onder de inkt zit. Met de inktroller rol je de inkt over je stempel. Zorg dat je stempel bedekt is met een mooi dun laagje inkt. Let op dat je inkt laag niet te dik is, een te dikke laag gaat in je ontwerp zitten, juist daar waar jij het niet wil hebben.

Je kunt je stempels gebruiken voor het maken van 1 afdruk, of gebruik je stempels om er een patroon van te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

hoe maak je stempelsWaar moet je op letten Als je je stempel zelf gaat maken?

–          Je werkt in spiegelbeeld.

–          Wat haal je wel en wat haal je niet weg?

– Als je gaat gutsen werk je van je af. Je steekt naar voren en je andere hand ligt achter de guts.

Ben je enthousiast geworden over het maken van stempels? Ik deel graag mijn gratis e-book “10 +1 stempel technieken” voor een vliegende start in stempels maken


Zelf stempels maken, maar je hebt nog geen materialen?

Bij ons in de winkel zijn complete DIY stempel pakketten te vinden, om zelf de mooiste stempel te maken, ook voor losse stempel rubbers, inkt kussentjes en andere craft materialen kan je er terecht. Als je liever helemaal niet zelf aan de slag gaat met stempels maken kan je hier ook door mij zelf gemaakte artprints vinden

een workshop in een doosjeStempel workshop verzorgd door Angelart. Bij Angelart kun je terecht voor online en offline workshops. Bijvoorbeeld voor de workshop stemels maken. Tijdens de workshop stempels maken guts je een stuk rubber tot stempel. Een guts is een hol mesje waarmee je het rubber weg kan snijden. Je kan een eigen stempel ontwerp maken of aan de slag met de voorbeelden die aanwezig zijn. Aan het eind van de workshop kan je zelfstandig een stempel snijden en in een herhalend patroon afdrukken. Na afloop ga je met een mooie collectie afdrukken naar huis. We voorzorgen de workshops bij Angelart in Hattem en komen ook op een locatie naar keuze. bekijk de stempel workshop pagina voor meer informatie. Vriendelijke groet en veel plezier als je je stempel zelf gaat maken.

Angela


Aquarelverf voor beginners

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen