Zuster Corita Kent een bijzondere kunstenares
18 augustus 2022 

Zuster Corita Kent een bijzondere kunstenares

Zuster Corita Kent een bijzondere kunstenares

Om inspiratie op te doen voor mijn eigen beeld werk en voor het maken van beeldende lessen lees ik veel over creativiteit, de kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst. Hier kom ik vaak bijzondere mensen tegen. Één van die bijzondere mensen is zuster Corita Kent. 
Zuster Corita Kent was een non en daarnaast was ze ook beeldend kunstenaar, lerares en activiste. In de jaren vijftig leerde zuster Corita Kent zichzelf de techniek van het zeefdrukken aan en vanaf de jaren zestig, ten tijde van veel sociale onrust in de VS en de rest van de wereld werd ze internationaal bekend met haar beelden werk, waarin die sociale onrust vaak onderwerp voor haar beeldend werk werd. 
Zuster Corita Kent
Kunst voor iedereen


Corita koos voor het medium zeefdrukken omdat ze wilde dat haar kunst betaalbaar en beschikbaar zou zijn voor iedereen. Ze maakte geen onderscheid tussen hoge en lage cultuur. Zeefdruk maakt de productie van meerdere werken mogelijk en dat was belangrijk. 


Van religieuze figuratieve beelden naar Popart

Waar eerst religieuze figuratieve beelden de hoofdzaak waren ging ze na het zien van een expositie van Popart-kunstenaar Andy Warhole zelf ook de popart kant op. In de jaren 60 werd ze ook voorzitter van de kunstafdeling van het Immaculate Heart College in Los Angeles. Het kleine college werd een hotspot in de kunstwereld, bijzondere exposities en lezingen werden er gegeven door de grote namen uit de kunstwereld van die tijd. 

Zuster Corita Kent Zeefdruk

In de tijd dat zuster Corita Kent op het Immaculate Heart College werkte maakte ze een lijst met 10 regels voor haar kunststudenten, deze lijst hing ze op in het atelier. Deze lijst is nog steeds een inspiratiebron voor vele kunstenaars en studenten. De regels zijn niet bedoeld als strenge regels om de student in een keurslijf te persen. De vriendelijke, flexibele regels en zijn te interpreteren op wat de lezer op dat moment nodig heeft. Ze gaan over onderzoeken, nieuwe dingen te proberen, om aardig voor onszelf te zijn en tegelijkertijd onszelf te pushen om te groeien. Hier is het originele ontwerp van de regels 

Rules Zuster Corita Kent

Regels voor de kunstafdeling van het Immaculate Heart College uitgeschreven en vertaald.


REGEL EEN: Zoek een plaats die je vertrouwt en probeer die dan een tijdje te vertrouwen.


REGEL TWEE: Algemene taken van een leerling - haal alles uit je leraar; trek alles uit je medestudenten.


REGEL DRIE: Algemene taken van een leraar - haal alles uit je leerlingen.


REGEL VIER: Beschouw alles als een experiment.


REGEL VIJF: Wees gedisciplineerd - dit betekent dat je iemand wijs of slim vindt en ervoor kiest om diegene te volgen. Gedisciplineerd zijn is op een goede manier volgen. Zelfdiscipline hebben is op een betere manier volgen.


REGEL ZES: Niets is een vergissing. Er is geen overwinning en geen mislukking, er is alleen maak.


REGEL ZEVEN: De enige regel is werk. Als je werkt, leidt het tot iets. Het zijn de mensen die doorwerken, die uiteindelijk dingen doorhebben.


REGEL ACHT: Probeer niet tegelijkertijd te creëren en te analyseren. Het zijn verschillende processen.


REGEL NEGEN: Wees blij wanneer iets lukt. Geniet ervan. Het is lichter dan je denkt.


REGEL TIEN: “We breken alle regels. Zelfs onze eigen regels. En hoe doen we dat? Door voldoende ruimte te laten voor X hoeveelheden.” (John Cage)


TIPS: Zorg dat je je er bent. Kom of ga naar alles. Ga altijd naar de lessen. Lees alles wat je te pakken kunt krijgen. Kijk vaak goed naar films. Bewaar alles - het kan later van pas komen."

Er zouden volgende week nieuwe regels moeten zijn.


Zuster Corita Kent Zeefdruk

Bronvermelding:


https://www.harvardmagazine.com/2015/08/corita-kent-nun-with-a-pop-art-habit

https://www.corita.org/Mijn mening

Ik vind het werk van Zuster Corita Kent heel inspirerend. Haar transformatie in beeldtaal van figuratieve religieuze beelden naar het abstracte popart werk vind ik prachtig. Ook haar kleurgebruik en de manier waar op zij in het leven staat is prachtig. Haar regel zes: niets is een vergissing past heel goed bij het bordje wat ik zelf in de hal heb hangen ‘There are no mistakes only lessons’ het is er één die ik thuis en mijn man en kinderen vaak roepen.

Blijf onderzoeken, probeer nieuwe dingen, durf fouten te maken. Groei en wees vrij. In deze tijd hebben we ook met veel sociale onrust te maken, net als in de jaren 60  maar zoals Corita zegt: Houd van het moment en de energie van dat moment zal zich over alle grenzen verspreiden.


Doe de dingen waar je van houd, wees aardig en gelukkig. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden. Maak de wereld een beetje mooier en zacht aardiger.


Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen