Aquarelverf voor beginners - leuke aquarel technieken dag 6 tm 8
21 februari 2021 
in Aquarel

Aquarelverf voor beginners - leuke aquarel technieken dag 6 tm 8

Aquarelverf voor beginners dag 6. De aquarelverf uitdaging van vandaag is druipers. Één van de magische dingen aan aquarel en watermediums is dat je ze soms niet kunt beheersen, en druipers zijn een leuke manier om dat te verkennen.

Even wat extra informatie met betrekking tot aquarelverf voor beginners. Bij Aquarel werken we niet op doek of canvas maar op  “Aquarelpapier”. Aquarelpapier heeft het vermogen om snel het water uit de verf op te nemen, dit zorgt ervoor dat de verf snel opdroogt. Grofweg kunnen we bij Aquarelleren twee hoofdtechnieken benoemen. Dit zijn “nat in nat” en “nat in droog”. Daarnaast zien we veel andere technieken. We zullen ze allemaal tegenkomen tijdens de 30 uitdagingen.

Nat in  Nat. Bij nat in nat maak je eerst het papier nat voordat je de verf op schildert. Het vochtige papier zorgt ervoor dat kleuren makkelijker in elkaar overlopen. De kleuren leiden zo hun eigen leven, het geeft een wat vrijer, spontaner effect

Nat op Droog. Hier begin je gelijk met schilderen op droog papier. De  aquarelverf  droogt op deze manier een stuk sneller. Bij nat op droog heb je zo meer controle over de verf. Je kan op deze manier wat strakker en  gedetailleerder werken.

Vandaag gaan we bezig met een hele leuke nat in nat techniek, de techniek van druipers maken. Je kunt elk penseel gebruiken dat je wilt, elk formaat penseel dat je wilt. Een van de dingen waar je rekening mee moet houden is dat je aquarelverf met water gaat waar al een pad van water bestaat. Als je het niet prettig vind dat je werk oppervlak nat wordt kan je een papieren handdoek onder je papier leggen.


Mixed media en aquarelverf voor beginners dag 7. De uitdaging van vandaag is om over iets te schilderen dat je al eerder hebt gemaakt. We hebben ondertussen al een heel stapeltje met materiaal onderzoekjes. Van deze stapel kies je er 1 werk waar je iets aan toe wil voegen of iets aan wil veranderen.

Met mixed media en aquarelverf onderzoeken we vandaag een leuke gemakkelijke manier om een werkstuk van aquarelverf met een ander product te verwerken tot een interessant nieuw werk. Hoe ga je te werk? Je maakt een simpele lijn tekening. Ik heb er gewoon een snel bladpatroon op getekend en ik ga alles behalve de bladeren schilderen met witte gesso, een krijtachtig mat goedje wat ook wel gebruikt wordt om canvassen te prepareren. Je kunt gouache, acrylverf of muurverf gebruiken, eigenlijk alle verf dat redelijk dekkend is.

Neem de tijd voor een uitdaging, schilder niet te snel

We zijn hier voor een dagelijkse uitdaging, 30 dagen een uitdaging met aquarelverf. met vandaag een uitdaging in mixed media en aquarelverf. Ik denk dat het dagelijks doen van “iets” belangrijk is voor skils. Het helpt je om materialen te leren kennen, wat losser te worden, het helpt nieuwe ideeën te ontwikkelen, het is gewoon geweldig om als kunstenaar een dagelijkse uitdaging aan te gaan. Deze 30 dagen gaat helemaal over aquarelverf, kleuren, vormen, we gaan dus niet perse iets, een figuratieve voorstelling maken maar we doen een materialen/ kleuren en technieken onderzoek. Voor mij zorgt het concept “maken” dat ik in een soort meditatieve flow kom, deze oefeningen zijn niet la te moeilijk, je hoeft er niet lang bij na te denken. Kort om gewoon lekker doen. Dus kies je favoriete papier, aquarellen en penselen, en laten we aan de slag gaan.

Neem de tijd voor een uitdaging, schilder niet te snel. Probeer met de dagelijkse uitdagingen lekker in de flow te komen. Laat je gedachten varen en werk vooral op gevoel. De laatste dagen, als de opdrachten wat complexer worden en de uitvoer wat planning nodig heeft, denk je wat meer na over je stappen maar voor nu. Eerst lekker go with the flow.

Waterverf voor volwassen en Rasters, dag 8 van 30 dagelijkse uitdagingen in aquarelverf voor beginners. Waterverven is zeker niet alleen voor kunstenaars of kinderen. Het is eigenlijk een activiteit dat voor iedereen kan.

Ervaring of geen ervaring dat maakt helemaal niks uit. Ik heb 30 uitdagingen in waterverf voor volwassenen opgenomen. Handig om als beginnend aquarellist mee te starten maar ook voor gevorderden zijn dit leuke, misschien wel wat meditatieve oefeningen om lekker in de flow te komen. Deze oefeningen zijn niet al te moeilijk, je hoeft er niet lang bij na te denken. Het is vooral een materialen/ kleuren en technieken onderzoek. Dus ga er lekker mee aan de slag zonder dat je de nadruk legt op “iets moois maken”

We gaan rasters maken in aquarelverf. Rasters vind ik super leuk om te zien, vooral van rasters die niet perfect zijn, daarom heb ik er voor gekozen om vandaag een raster opdracht te doen met een zelfgemaakt raster. Verre van perfect maar dit zorgt wat mij betreft voor een losser resultaat. Ik ga enkele ruimtes invullen. Ik ga een beetje nadenken over kleurbalans maar de plaatsing doe ik vooral op mijn gevoel. Vandaag ga ik werken met een rode een blauwe en een gele kleur familie. Natuurlijk kan jij werken metjouw eigen favoriete kleur familie! Laten we aan de slag gaan met waterverf voor volwassen, kinderen kunnen natuurlijk ook lekker meedoen 🙂

Aquarelverf set Natuurlijk Angelart

Voor deze uitdaging is de aquarelverf set van Natuurlijk Angelart gebruikt  Aquarelverf Set – Pocketbox – 24 napjes – 2 hervulbare water penselen

Wat kan je allemaal met aquarelverf? We delen graag 10 Aquarelverf voor beginners technieken die de basis zijn voor deleukste aquarel schilderingen. Je leert o.a

  • kleuren mengen
  • kleurgradaties maken
  • gewassen tonen maken
  • texturen maken

Download gratis 10 aquarelverf technieken 

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen