Hoe onderhoud ik mijn Gelli plate?
12 augustus 2022 

Hoe onderhoud ik mijn Gelli plate?

Een gelli plate of gelplaat is geweldig!

Een gelplaat van Gelli arts is een duurzaam en herbruikbaar product. Om lekker lang van je gelplaat te genieten hebben we onderstaande aanbevelingen op een rijtje gezet.

Plaats je gel plaat op een gladde niet absorberende ondergrond, bijvoorbeeld een plexiglas plaat. De gelplaat is gevoelig voor hobbels en bobbels, het is dus wel van belang om deze op een glad oppervlak te plaatsen. Plaats de gelli plate niet direct op een absorberende ondergrond zoals een houten tafel. Dit kan de (niet schadelijke) minerale olie uit de gel plaat absorberen en dit is niet fijn voor de tafel en de duurzaamheid van de plaat.

Ben je er even klaar mee?

Ben je even klaar met het maken van mono prints maken? Zorg dan dat je gel plaat schoon en droog opbergt. Leg je gelplaat plat weg. Bedek beide kanten van de gelplaat met de bijgeleverde plastic plaatjes of als je deze niet meer hebt bedek ze dan aan beide kanten met gewoon wit kopieerpapier. Zorg ervoor dat eventuele luchtbellen verwijderd worden door het plastic of papier zoveel mogelijk glad te strijken. Zorg ervoor dat er geen vuil of verfresten tussen het papier en de gelplaat komen. De gel platen van Gelli Arts worden geleverd in een plastic clamshell, het is raadzaam om hem hier ook weer in op te bergen.

 Het is niet nodig om je gelplaat schoon te maken tussen het printen door, de verfresten zorgen voor leuke onverwachte resultaten. Wil je je plaat toch schoner hebben kun je babydoekjes gebruiken, hiermee haal je snel de ergste verfresten weg.

EENVOUDIG SCHOONMAKEN

Acrylverf kan gemakkelijk van de plaat worden verwijderd met milde zeep en water. Spoel en dep de geldrukplaat voorzichtig droog met een papieren handdoek. De randen van de gelplaat zijn soms wat moeilijk schoon te krijgen. Hiervoor kan je eventueel hand desinfecterende gel gebruiken. Wrijf gewoon op de plaat en veeg schoon met een papieren handdoekje. Als de gel plaats wordt gebruikt, is het normaal dat deze zijn glans verliest en mat en troebel wordt. Dit heeft geen invloed op de prestaties.

Gelli plates van Gelli Arts zijn te koop bij Angelart Kunst en Zo te Hattem en online via onze webshop

Bij Studio Angelart gebruiken wij de Gelli plate bij de workshop plantafdrukken 

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen