Welke penselen gebruik ik voor aquarelverf?
07 maart 2021 

Welke penselen gebruik ik voor aquarelverf?

Penselen voor aquarelverf hebben zachte haren die veel water en dunne verf kunnen opnemen.

Welke penselen gebruik ik voor aquarelverf? Dit zijn in ieder geval penselen die veel water en dunne verf kunnen opnemen. Naast aquarelverf zijn deze penselen ook goed bruikbaar voor inkt. Dikke verf zoals olieverf of onverdunde acryl kan je beter met een wat harder penseel gebruiken. Aquarel penselen hebben een houten steel, een metaal stuk (bus) en de haren. De haren van een penseel worden gemaakt van natuurlijk of synthetisch haar. Als het penseel van natuurlijk haar is gemaakt, dan zal dat waarschijnlijk marterhaar zijn. Het haar van dit penseel komt meestal van de staart van de sabelmarter. Naast marterhaar wordt ook het haar van kamelen, ossen en eekhoorns gebruikt voor aquarel penselen.

Penselen voor aquarelverf

Wij gebruiken in onze online lessen en workshops een penselen set van synthetisch materiaal. Deze penselen van natuurlijk Angelart zijn een stuk goedkoper, diervriendelijker en een prima alternatief voor natuurlijk haar. We hebben een set met verschillende vormen penselen. Platte, ronde en kattentong en ook weer variaties van deze soorten.

Hoe verzorg ik de penselen voor aquarelverf?

Om lang plezier te hebben van je penselen is het belangrijk om je penselen goed te verzorgen. Maak altijd gelijk na gebruik je penselen schoon. Wrijf voorzichtig met lauw warmwater en een zachte zeep bijvoorbeeld een Ossengalzeep of olijfoliezeep in de haren tot het lekker schuimt, spoel daarna het penseel goed uit met lauwwarm water. Breng vervolgens met je vingertoppen de haren weer in de oorspronkelijke staat. Zo zijn je penselen weer helemaal klaar voor de volgende schilder sessie. Laat penselen nooit in het water staan, de kans is groot dat de haren vervormen en dat werkt niet meer fijn. O ja. je kunt je penselen het beste plat wegleggen, bijvoorbeeld in een penselen mat, zo hopen er geen verf resten op tussen de haren en de buis.

Ben jij geïnteresseerd in Aquarellen maar weet je niet helemaal hoe je moet starten?

Wil jij starten met aquarel maar mis je nog de skils? Ik heb wat basis technieken op een rijtje gezet. Hiermee maak je een mooie start, ook laat ik zien hoe ik in mijn eigen werk combinaties van de technieken toepas.


Download GRATIS 10 toffe aquareltechnieken

Wat kan je allemaal met aquarelverf? We delen graag 10 technieken die de basis zijn voor de leukste aquarel schilderingen. Je leert o.a

  • kleuren mengen
  • kleurgradaties maken
  • gewassen tonen maken
  • texturen maken

 Vul je naam en mailadres in en ontvang het  gratis e-book binnen een paar minuten in je mailbox.


Creatieve groet,

Angela Peters

hoe gebruik je aquarelverf, 10 aquarel technieken


Bij Angelart Kunst&Zo verkopen we diverse aquarel penselen. Neem een kijkje in de webshop

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen