Inktober is een jaarlijks evenement in oktober
23 september 2022 
in Nieuws

Inktober is een jaarlijks evenement in oktober

Inktober is een jaarlijks evenement in oktober. Inktober is een kunstuitdaging waarbij je elke dag van deze maand een inkttekening maakt. Plaats je eerste Inktober-tekening op 1 oktober en je laatste op 31 oktober. 

 Inktober 2022 meedoen

Inktober is bedacht door beeldend kunstenaar Jake Parker. Het doel van deze 31 dagen 31 inkttekeningen maken is het verbeteren van je tekenvaardigheden en het ontwikkelen van de gewoonte om elke dag iets te tekenen. Zo wordt je elke dag een beetje beter in tekenen en wordt de drempel om te starten met iets maken een stukje lager. Elke dag van de maand oktober maken de deelnemers van Inktober elke dag een inkttekening en plaatst deze online, samen met de hashtags #inktober en #inktober2022 zo kunnen deelnemers elkaar en geïnteresseerden inspireren. Het is leuk als we in Nederland ook meedoen met Inktober Nederland.

 

Jake Parker begon In 2009 met Inktober omdat hij alleen nog maar werk gerelateerd aan het tekenen was. Elke dag een tekening gaf hem de vrijheid om op een vrijere manier te tekenen, zonder bezig te zijn wat de (betalende) opdrachtgever wil. Dit vind ik zelf een super idee. In alle vrijheid lekker bezig gaan met tekenen. Wat Jake in 2009 vast niet voor ogen had is dat Inktober is uitgegroeid tot een super groot wereldwijd evenement met meer dan 250.000 deelnemers en 2,5 miljoen berichten met de hashtag inktober2021 in2021 . Het deelnemers bestand is heel divers. Er doen zowel beroepskunstenaar als amateurs mee. Deze uitdaging is dus echt voor iedereen.

 

Inktober, een uitdaging of een wedstrijd?

 

Inktober is een raamwerk om jezelf beter te laten tekenen en plezier te hebben in wat je maakt. Inktober is een uitdaging en zeker GEEN wedstrijd. Het gaat er niet om wie de beste kunstenaar is. Het is vooral een uitdaging om te zien hoeveel je je teken vaardigheid in een maand kunt verbeteren, en om geïnspireerd te worden of om andere kunstenaars te helpen inspireren hetzelfde te doen. Een geweldig verbindend evenement waarbij je verschillende alternatieve ideeën voorbij ziet komen om een woord te tekenen. 

 

Hoe kun je meedoen met Inktober?

Reserveer in je agenda iedere dag van oktober tijd voor tekenen, dit hoeft niet heel lang te zijn. In een kwartiertje krijg je al heel wat voor elkaar. Om een gewoonte erin te laten slijten is het handig om een vast tijdstip hiervoor te kiezen. 

Plaats eenvoudig foto's van je gemaakte werk in de online werkplaats van Studio Angelart of op je eigen sociale media-account en tag het met #inktober en #inktober2023 Anderen kunnen zien wat je maakt en je kunt die tags volgen om het werk van alle anderen te zien. Natuurlijk vind ik het ook leuk als je #studioangelart gebruikt, maar niets moet, alles mag. Heb je helemaal geen zin om je werk zichtbaar te maken? Ook dat is helemaal prima. 

je kunt je ook gratis aanmelden bij de online werkplaats van Angelart.  Hier wordt elke dag in oktober een filmpje toegevoegd waarin de opdracht van de dag wordt getekend door Angela. Teken lekker mee en laat het werk zien in de online community 

Inktober Studio Angelart

Welke materialen heb ik nodig om mee te doen met inktober?

De bedenker van inktober is oorspronkelijk begonnen met echte inkt en raad aan om vooral zwart wit te werken maar vindt vooral het creatieve proces belangrijk. Als je liever andere materialen gebruikt is dat natuurlijk helemaal oké. Potlood in combinatie met inkt,stiften, digitale tekeningen. Zolang je elke dag een nieuwe inkttekening maakt, telt het.

 

Wat ga je tekenen tijdens inktober?

Wat is vaak hoor dat het mensen ontbreekt aan inspiratie, ze willen wel creëren maar weten niet wat. Pricies daarom maakt Jake Parker ieder jaar een lijst van 31 inspirerende woorden. Meer (Engelse) info vind je op de inktober-site.

De regels zijn eenvoudig

  1. Maak een tekening in inkt (kroontjespen en inkt, gewassen inkt met water, fineliners en penselen, stift. Je mag zelfs eerst met potlood een schets maken als je dat wilt)
  2. Zet het online
  3. Gebruik hashtag #inktober en # inktober2022
  4. Herhaal dit de hele maand

 Inktober Nederland

Woordenlijst Inktober 2023

1. Droom

2. Spinnen

3. Pad /weg

4. Ontwijken

5. Kaart

6. Gouden

7. Druip 

8. Pad 

9. Stuiteren

10 geluk

11. Dwalen

12. Pittig 

13. Opstaan

14. Kasteel

15. Dolk

16. Engel

17. Boze geest

18. Zadel

19. Mollig

20. Vorst

21. Kettingen

22. Krassend 

23. Hemels

24. Ondiep/ oppervlakkig

25. Gevaarlijk 

26. Weghalen

27. Beest

28. Glinstering

29. Enorm

30. Haast

31. Vuur We hebben voor Inktober 2023 een materialen pakket samengesteld.
Inktober Nederland materialen

Het pakket bestaat uit 

– Acryl inkt Oxydzwart 735 – Amsterdam acrylic

– Mixed media journal A5 160 g 50 vellen

– Pigma Micron Sakura set van 6

– Talens Art Creation penselenset polyester (3 penselen)

– Witte gelpen – Sakura Gelly Roll Basic 10

– Penhouder voor kroontjespen, gemarmerd,blauw-wit

– Kroontjespen rond 2mm

– Kroontjespen rond 1mm

en het Angelart regenboog potlood

en de Angelart marker zwart

Normale prijs voor deze producten samen €51,90 actie prijs €45,90

Voor 17.00 besteld wordt de zelfde dag nog verzonden Ja ik wil het oktober materialen pakket!

losse materialen zijn ook verkrijgbaar 

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen