Gelli plate stencil basistechnieken
12 augustus 2022 

Gelli plate stencil basistechnieken

De gelli plate is bij uitstek geschikt om met stencils op te werken. Kant en klare stencils zijn meestal van kunststof en in heel veel soorten en maten verkrijgbaar. Ik laat hier een basis manier van gebruiken zien. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om de stencils te gebruiken. Maar omdat dit item over basis technieken gaat hou ik het ook lekker basic. Gelli plate stencil basistechnieken dus.

Een dun laagje acrylverf

Rol je gelplaat in met acrylverf, dit werkt het mooiste met een dun laagje. Als je (net als ik) iets te veel acrylverf hebt gebruikt, haal dan wat weg met een kwastje of rol je rolletje uit op een stuk (oud) papier. Leg het sjabloon op de gelplaat en leg daar weer een papier op. Hiervoor kun je een papier gebruiken waarop je al een achtergrond hebt afgedrukt in een voorgaande drukgang. Let op dat je in dat geval je papier enigszins op dezelfde plek op de gelli plate legt. Vind je dit lastig. Er bestaan ook een ‘ Perfect Placement tool’ om je papier makkelijk op de juiste manier te plaatsen.

Druk het papier goed aan zodat deze ook langs de randen van de stencil de verf goed oppakt. Je eerste stencil print is gemaakt. Je kunt nog een tweede afdruk maken omdat er nog een mooi patroon op je gelplaat te zien is. Druk ook weer goed je papier aan.

Ik heb in het filmpje elke keer de hele plaat gebruikt om stencil afdrukken te maken, natuurlijk kan je ook je plaat deels inrollen met inkt of deels je papier aandrukken in de verf, zo kun je spelen met de stencil patronen. Dus ga lekker spelen en experimenteren met je gelli plate.

Maak je eigen Gelli plate stencil

In het voorgaande filmpje werd een kant en klaar stencil gebruikt. Heel erg leuk maar je kunt ook je eigen sjablonen maken. Dit hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Knip wat basis vormen uit. In het filmpje werk ik met ovaal vormen en cirkels.

Rol eerst de gel plaat weer in. Leg er her en der wat van je zelf geknipte papieren sjablonen op, leg hier een papier met al dan niet een eerste ondergrondje (die in de Gelli plate basistechnieken besproken worden) op de gelplaat en druk je papier goed aan. Zo kun je verschillende lagen over elkaar afdrukken en ontstaat er een interessant beeld door de gelaagdheid van verf en vormen. Na gebruik kun je de gel plaat eenvoudig schoonmaken met water en zeep.


Gelli plates van Gelli Arts zijn te koop bij Angelart Kunst en Zo te Hattem en online via onze webshop

Bij Studio Angelart gebruiken wij de Gelli plate bij de workshop plantafdrukken

 

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen