Gelli plate basistechnieken

Basistechnieken voor je gel plaat

Een gelli plate is een toegankelijk hulpmiddel om geweldige eenmalige afdrukken mee te maken, Monoprints. Het gelli achtige materiaal zorgt ervoor dat er veel details overgezet kunnen worden. Je kunt je prints opbouwen met verschillende lagen en op deze manier ontstaan je eigen unieke kunstwerkjes. Hieronder wat Gelli Plate basistechnieken om de eerste laag te printen.


Gelli Plate Onderlaag met roller.

 In het filmpje laat ik zien hoe je een drie kleurige ondergrond maakt. Kies drie kleuren die jij leuk vindt. Zorg dat je niet teveel verf gebruikt. Je kunt beter een dunner laagje dan een te dik laagje verf gebruiken. Een dunner laagje geeft een beter resultaat. Je kunt de acryl verf met of zonder vertrager gebruiken. Mij voorkeur heeft het gebruiken van een vertrager. Met name de tweede ghost afdruk is met een acrylvertrager van betere kwaliteit. Je kunt de verf veel of minder veel door elkaar heen rollen op je Gelli Plate. Onderzoek dit lekker en maak verschillende afdrukken. Deze techniek werkt lekker snel en heeft een mooie basis om afdrukken overheen te zetten.


Gelli Plate Onderlaag met de kwast

Je kunt voor een eerste onderlaag ook werken met de kwast. Je kiest de kleuren uit waar jij mee wil werken. Ik vindt het zelf fijn om bij de acrylverf wat droog vertrager er bij te doen. Het nadeel en het voordeel van acrylverf is dat deze snel droogt. Met de vertrager heb je iets meer tijd om te schilderen op je gel plaat. Het werken met de kwast duurt wat langer dan met de roller maar heeft wel een mooi spontaan effect waarin wat meer je eigen handschrift zichtbaar is.

Schilder met de kwast wat abstracte vlakken. Ga lekker spontaan aan het werk. Denk er niet teveel bij na. Go with the flow. En laat je eigen handschrift zien in een mooie eerste verflaag.Probeer beide Gelli plate basistechnieken lekker uit. Het werkt lekker snel. Soms maak je afdrukken waarvan je denkt, dit is zo mooi hier ga ik niks meer aan doen. Andere drukken kunnen nog wel wat extra’s s gebruiken, hier zet je weer een nieuwe laag verf overheen. Gooi de afdrukken waar je wat minder tevreden mee bent niet gelijk weg. Nog een afdruk met je gel plaat kan voor leuke verassingen zorgen. Ben je klaar met printen? Dan kun je je gel plaat eenvoudig schoonmaken

Gelli plates van Gelli Arts zijn te koop bij Angelart Kunst en Zo te Hattem en online via onze webshop

Bij Studio Angelart gebruiken wij de Gelli plate bij de workshop plantafdrukken

 

gelli plate basistechnieken

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen