Landschap in aquarelverf dag 29 waterverf voor beginners
22 februari 2021 
in Aquarel

Landschap in aquarelverf dag 29 waterverf voor beginners

Landschap in aquarelverf, dag 29 van 30 dagelijkse uitdagingen in aquarelverf. Landschappen zijn complexe onderwerpen. Dit omdat ze zijn opgebouwd uit verschillende lagen. (voorgrond, middengrond en achtergrond).

Elke laag heeft zijn eigen visuele effecten. Dit in de vorm van kleuren, texturen en natuurlijke elementen die we in het Landschap in aquarelverf schilderen. Dit maakt schilderen van landschappen een zeer uitdagende uitdaging. Eigenlijk kan je hier heel veel van de afgelopen uitdagingen in kwijt.

We gaan een landschap opbouwen aan de hand van een referentie schilderij. Voordat je gaat beginnen zoek je dus eerst een inspiratie kunstwerk op. Dit heeft niet als doel om het schilderij na te schilderen, maar om op ideeën te komen. Het schilderen van een landschap in aquarelverf vraagt enige planning. We bouwen het landschap op van licht naar donker. Dus voordat je je bezig houd met de donkerste gedeeltes, is het handig om eerst de lichtste gedeeltes te bepalen. Je werkt van licht naar donker. Als je bijvoorbeeld eenmaal donkere vlakken hebt gemaakt krijg je deze moeilijk weer lichter. We werken in dit landschap vooral met kleurvlakken. Eerst kijk je naar het grote geheel. Wat wordt het lichtste gedeelte, wat het donkerste. Daarna ga je steeds meer inzoomen op de details.

Eigenlijk komen veel van de oefeningen die we afgelopen tijd hebben uitgeprobeerd samen in deze uitdaging.

Een referentie schilderij kan je bijvoorbeeld vinden in de Rijksstudio

Een referentie schilderij kan je bijvoorbeeld vinden in de Rijksstudio. De rijksstudio is onderdeel van het Rijksmuseum. Hier kan je meer dan 200.000 digitale objecten uit de museumcollectie gratis en voor niets downloaden. Dit ook nog eens in hoge resolutie. Uit deze digitale kunstbibliotheek kan je vast wel je inspiratie halen. Ik vind het een geweldige site. Naast dat je de bestanden in hoge resolutie kan downloaden, kan je ook je eigen verzameling kunstwerken maken. Een geweldige bron van inspiratie!

Inspiratie voor het schilderen van een landschap in aquarelverf

William Turner was een meester in het schilderen van landschappen. Hij schilderde deze met zowel olieverf als aquarelverf. Turner maakte zo’n tweeduizend romantische landschappen in aquarelverf. De aquarellen maakte hij vaak tijdens zijn reizen door Engeland en Europa. De kleuren, het licht en atmosfeer de sfeer in zijn werk zijn door weinig andere kunstenaars beter gedaan. Met aquarelverf schilderde hij prachtige lichtinvallen en schitteringen op het water.

aquarel landschap Wiliam Turner Florance

aquarel Wiliam Turner Florance

wil je zelf ook aan de slag met waterverf? Ik heb een gratis e-Book met 10 +1 aquarel technieken gemaakt. Je kan hem gratis downloaden 

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen