Online aquarel workshop luchten en silhouetten.
13 juni 2021 
in Aquarel

Online aquarel workshop luchten en silhouetten.

De online aquarel workshop  luchten en silhouetten is mijn nieuwste aquarel workshop.

De cursus heeft verschillende inspiratiebron bronnen. Één van de inspiratiebronnen is de schilder Jan Voerman. Angelart is gevestigd naast het Voerman museum Hattem. Regelmatig  neem ik een kijkje bij de buren. De luchten van Voerman en de gezichten op Hattem zijn prachtig. Één van mijn hobby’s is varen. We hebben een tijd één boot gehad en vanaf de boot heb ik veel luchten gefotografeerd. Wat heb ik genoten, vooral van de luchten vlak voor zonsopkomst en zonsondergang ondergang. De lucht is echt niet altijd blauw! Prachtige kleuren heb ik gezien. Rustige luchten, onstuimige luchten.

Hallo, mijn naam is Angela en ik ben beeldend kunstenaar, illustrator en docent in het  kunstonderwijs. De laatste jaren ben ik veel veel bezig met aquarelverf. Ik vind het geweldig om te experimenteren met water en aquarel en vind het leuk om technieken met anderen te delen. Als ik bezig ben met schilderen kan ik hier helemaal in opgaan. Als een soort meditatie kan ik bezig zijn met verf, papier en water. Ontspannen door doen en daarna verrast zijn over wat ik nu weer gecreëerd heb. De nieuwe online aquarel workshop gaat over eenvoudige luchten en silhouetten.

 Aquarel workshop wassingen
De projecten uit de online aquarel workshop luchten en silhouetten

De projecten in deze workshop  zijn niet moeilijk. In een relatief korte tijd kan je geweldige schilderingen maken waar je echt trots op kunt zijn. Probeer de opdrachten onderzoekend en op een ontspannen manier te benaderen. Maak lekker tijd voor jezelf, wees niet te streng voor jezelf en geniet van de leuke cadeautjes die bij het creëren ontstaan. We beginnen eerst met wat oefen wassingen. Deze wassingen kunnen we later toepassen als luchten en nadat we deze wassingen geoefend hebben oefenen we de silhouetten. Dit doen we eerst met een vaste hand oefening en daarna het oefenen van kleurgradaties. Nadat we al deze verschillende technieken en elementen hebben geoefendgaan we verder met de eind projecten. We passen de oefening toe in luchten met silhouet schilderingen. In dit gedeelte laat ik je stap voor stap verschillende projecten zien. Je kan de projecten in volgorde van de lessen uitvoeren maar je kan ook gewoon een voor jou inspirerend project kiezen. Deze lessen serie is een leuke manier om je verf te leren kennen, je aquareltechnieken te oefenen en op een ontspannen manier creatief bezig te zijn.

Je kunt je eigen silhouetten maken maar je kan ook gebruikmaken van de voorbeelden uit de bijlagen. Voor de luchten kun je vanuit je fantasie werken of je kunt snapshots gebruiken. Ik heb er een paar in de bijlagen gezet. Dit zijn geen hoogstaande fotografische werken maar gewoon luchten die ik tegen kom en meestal fotografeer met mijn telefoon.

Luchten en silhouetten

 

Voor meer info over deze online aquarel workshop vind je hier

Wassingen

In deze eerste oefening gaan we oefenen met het schilderen van een aantal wassingen. Deze wassingen kunnen we gebruiken als achtergrond bij onze werkstukken. De achtergronden worden eenvoudige luchten. Natuurlijk kunnen deze techniek oefeningen heel goed gebruikt worden voor al je aquarel schilderije. Ik vind schilderen een ontspannende bezigheid, een manier om even helemaal uit je hoofd te zijn. Het heeft voor mij altijd iets meditatiefst.

Deze oefen wassingen zijn een goede manier om de techniek te leren kennen, maar ook om je kleuren te leren kennen.

De oefeningen die in  online aquarel workshop aanbod komen:

  • een egale was, een gelijkmatige kleurlaag
  • een gegradueerde wassing, waar we beginnen met een vrij diepe kleur en dan verdunnen we het geleidelijk zodat het vervaagt. Dit is een geweldige wassing om te gebruiken voor een eenvoudige lucht, omdat de lucht naar de horizon toe lichter wordt.
  • een meerkleurige wassing van twee of meer kleuren, die soepel van de ene naar de andere overgaan. Deze is geweldig voor een lucht waarin een zonsondergang of zonsopkomst te zien is.
  • Een meerkleurige geschakeerde wassing waarbij de kleuren wat ongestructureerder overelkaaren tegen elkaar gezet worden
  • Een wassing waarin we wolken suggereren

We gaan deze oefeningen nat op droog en nat op nat schilderen op nat papier. Ik wil je vooral aanmoedigen om te experimenteren en na te denken over welke methoden jouw voorkeur heeft. Ontwikkel je eigen handschrift.

Gebruik de maat of soort penselen waar jij je prettig bij voelt. Let er wel op dat je voor wassingen niet te kleine penselen gebruikt. Te kleine penselen bij het maken van een wassing kan voor strepen zorgen. Probeer de wassingen zo egaal mogelijk te maken en zorg ervoor dat je voldoende verf mengt. Je wil niet tijdens het maken van een wassing ook nog verf willen mengen Als je moet stoppen om meer te mengen, zal je verf op de pagina waarschijnlijk drogen, waardoor je voltooide stuk er weer streperig of vlekkerig uitziet. Het mooiste resultaat krijg je door snel door te werken.

Het is handig om je papier een beetje schuin te zetten, dan vloeit de verf mooi door elkaar heen. Dit is vooral handig voor grotere gebieden wanneer je wil dat de verf vloeiend overvloeit.

 

Benodigdheden voor de online aquarel workshop

In de bijlagen van de online aquarel workshop staan verschillende sjablonen die je kunt gebruiken voor de projecten. Wil je liever je eigen ontwerpen gebruiken? Dat kan natuurlijk ook!

De sjablonen kun je uitprinten en daarna met kalkpapier of Carbon papier over zetten op je eindwerk. Als je geen kalk- of carbonpapier hebt zou je de vormen ook uit kunnen knippen en er omheen tekenen.

Aquarel papier, bijvoorbeeld het papier van Angelart, koudgeperst 300 grams papier. Dunner papier kan ook maar deze kun je het beste opspannen ivm omkrullen. Voor het opspannen van het papier heb ik een aparte video gemaakt.

Een HB potlood en eventueel een gum.

Handig:

Kalk papier of carbon papier

Zwarte fineliner of zwarte balpen

Witte gel pen of acryl stift

Verschillende maten penselen, een groter penseel voor de wassingen bijvoorbeeld een rond penseel maat 10 of een kattentong penseel. Voor details een plein penseel met een fijne punt.

 

Aquarelverf

Je kunt verschillende merken aquarelverf gebruiken. Er bestaan verschillende kwaliteiten. Tijdens deze lessenserie gebruik ik de aquarelverf van ons eigen Angelart merk, een prima studie kwaliteit. De opdrachten kunnen allemaal in jouw eigen favoriete verf uitgevoerd worden.

Studio Angelart heeft ook een compleet aquarel pakket. In ons “ Aquarel Workshop in een doosje” vind je alles wat je nodig hebt om te starten met aquarellen. incl aquarelverf, 10 penselen, aquarelpapier, potlood, voorbeelden en online workshop

aquarelworkshop

de cursus trailer

Online aquarel workshop luchten en silhouetten

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen