Orizomegami papier patronen maken
18 juli 2022 
in Nieuws

Orizomegami papier patronen maken "gevouwen verven"

Maak je eigen unieke patroonpapier geïnspireerd op het Japanse Orizomegami en maak er een handgemaakt notitieboekje met eigen boekomslag van. Orizome betekend "gevouwen verven" en is een Japanse papierkunsttechniek die "origami'' papiervouwen en dompelverven met gekleurd pigment combineert. 

 

Deze workshop is een inleiding tot de Orizomegami, je leert de basisvaardigheden om je eigen patroon papier te maken. De workshop is geschikt voor jong en oud. Tijdens deze workshop leer je vier manieren van het Japanse papier vouwen en daarna doop je het gevouwen papier op verschillende manieren in de inkt. 

 

Het resultaat hangt af van de volgorde en plaats van waar je het papier in de inkt doopt, hoe lang je het papier in de inkt doopt, hoe strak het elastiekje om je gevouwen pakketje zit en hoeveel water je daarna nog in de inkt laat trekkenen. Kortom de Orizomegami techniek is bij uitstek een techniek voor wie van experimenteren houdt en waarbij je door het vouwen en verven lekker aanwezig bent in het moment. Het ambachtelijke bezig zijn is een heerlijk moment voor jezelf. Even uit de dagelijkse gang van zaken, wat nieuws leren en ondertussen je gedachten lekker laten gaan. Rust in je hoofd. De resultaten zijn elke keer weer verassend. Het kan bijna niet misgaan want er is altijd wel iets interessants te vinden in de patronen die ontstaan. 

De workshop is onderdeel van het online workshop abonnement van Studio Angelart. Liever live een workshop volgen? Dat kan ook bij Angelart of op een locatie naar keuze. Meer info op de site.

Maar wat doe je nou met zo’n hele stapel experimenten?


Alvast benieuwd naar de techniek. Bekijk hier alvast een workshop filmpje ter inspiratie. 
Het maken van orizomegami patronen is een verslavend werkje. Voor je het weet heb je een hele stapel mooie experimenten. Deze experimenten kun je gebruiken als boekomslag voor mooie handgemaakte notitie boekjes. Met een mooie Japanse bindmethode ontstaan er geweldige notitie boekjes voor jezelf of om weg te geven als cadeautje. Natuurlijk kun je de gemaakte werken ook gebruiken voor het maken van wenskaarten, de binnenkant van enveloppen, boekenleggers en heel veel meer 

 

Materialen 

Wat heb je nodig om zelf aan de slag te gaan met het maken van orizomegami patronen?

 

Allereerst heb je Chinees of Japans papier nodig. Dit is tekoop in vellen en op rol. Zelf gebruik ik Wenzhou is een Chinees papier gemaakt van moerbeiboomvezels (kozo).

Het is een heel dun, stevig en soepel papier. Het oppervlak is licht gestructureerd. De inkt kan zich bij dit papier goed verspreiden. Het is vrij gemakkelijk verkrijgbaar in winkels voor kunstbenodigdheden en is ook te koop in mijn webshop.  

Verder is het handig om kleine bakjes voor de inkt te gebruiken, je kunt ook een cupcakevorm gebruiken. Daarnaast heb je wat elastiekjes nodig, een bakje of deksel voor een klein laagje water, een vaatdoekje of papieren handdoekjes kunnen handig zijn voor het uitknijpen van het papier en een roerstaafje om de inkt met het water te mengen. 

 

 Verder heb je kleurstof nodig. In de workshop gebruik ik vooral acryl inkt van Amsterdam, dit droogt iets feller van kleur op. Je kunt ook aquarelverf gebruiken, dit droogt iets lichter op. De inkt meng ik iets aan met kraanwater, zodat de het product iets minder stroperig wordt. In de eerste filmpjes gebruik ik rood, geel en blauw, later voeg ik zwart en brons toe en daarna maak ik nog wat patronen in bruinen en okers.  Natuurlijk kun je je eigen kleuren naar keus gebruiken. 

 

Voor het maken van het notitieboekje heb je voor de vulling papier nodig. Dit kan gewoon kopieerpapier zijn of ander papier naar keuze. Een potlood, een los kopieerpapiertje voor het bepalen waar de gaatjes komen, een priem om gaatjes te maken een papierklem, een vouwbeen en een gekleurde draad en een stopnaald. Eventueel wat kralen om het touwtje mee te versieren.

 

Orizomegami workshop bij studio Angelart


Boodschappenlijstje voor het maken van het patroonpapier:

Chinees of Japans papier

kleine bakjes 

elastiekjes

 een bakje of deksel voor een klein laagje water, 

een vaatdoekje of papieren handdoekjes 

een roerstaafje 

kleurstof nodig bv acryl inkt van Amsterdam of aquarelverf 

Kraanwater 

 

Boodschappenlijstje voor het maken van het notitieboekje:

Papier (gewoon kopieerpapier zijn of ander papier naar keuze).

Potlood

Los kopieerpapiertje 

Priem

Vouwbeen 

Papierklem 

Gekleurde draad 

Stopnaald

Eventueel wat kralen om het touwtje mee te versieren.

 

Graag een fysieke workshop volgen? Dat kan ook. In de winkel Angelart Kunst&Zo verzorgen we verschillende workshops. Je kunt al bij ons terecht met groepen vanaf 4 personen. In overleg  komen we ook bij je langs voor een workshop. Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Over de schrijver
Na 17 jaar als docent werkzaam geweest te zijn in het voortgezet speciaal onderwijs, was het voor Angela tijd om haar droom te volgen en startte ze de Galerie winkel Angelart Kunst & Zo en Studio Angelart. Hier kan Angela haar liefde voor kunst en onderwijs prachtig met elkaar combineren. Zelfstandig kunstenaar was Angela toen al jaren, waarbij de focus ligt op de mens, de natuur en het ambacht. Angela is een maker: je kunt haar elke dag bezig zien met iets te maken, waarbij ze geniet van de kleine dingen in de natuur. Hierbij kijkt ze voorbij de oppervlakkige delen en zoomt ze in op de details. Als je Angela blij wilt maken, dan geef je haar de kans om zich te verbinden: te verbinden met de lichtjes in de ogen van de klanten, de bezoekers en de deelnemers. Vertel haar, maar beter nog, laat haar zien wat je daadwerkelijk drijft. Dat verbinden zie je ook terug in Angela haar thuissituatie: samen met haar twee kinderen, haar partner en de kinderen van haar partner vormt ze een prachtig mozaïek gezin.
Reactie plaatsen