Er zijn veel verschillende soorten aquarel papier op de markt maar welk papier gebruik je voor aquarelleren? Als je werkt met aquarel is het van belang dat je lekker dik papier gebruikt dat veel water op kan nemen. Dit speciale aquarelpapier is van cellulose of katoen gemaakt. Aquarelverf papier worden in verschillende diktes gemaakt, hoe zwaarder het papier hoe dikker het is. 185gr is het dunste aquarelpapier. Deze gebruik je in een verlijmd aquarelblok (waarbij alle vier de kanten verlijmd zijn) of je spant het papier zelf op. Vanaf 300 gram kan het papier ook los gebruikt worden.
Hot- en cold pressed papier
Er bestaat hot- en cold pressed papier. Wat is het verschil?
Hot pressed papier heeft een glad oppervlak en cold pressed heeft meer structuur. Een ezelsbruggetje hierin is dat hot pressen heet gestreken is en daardoor glad gestreken. Het papier heeft dus minder structuur, hierdoor wordt er ook wat minder water opgezogen. De structuur van het cold pressed papier neemt sneller water op, dit werkt zeker voor beginners meestal het fijnst. je papier werkt zo een beetje met je mee.
Goedkoop aquarel papier
Goedkoop is vaak duurkoop, ook bij Aquarel papier. Er bestaat heel goedkoop aquarel papier, dit kun je vinden bij de witte boekhandel of de prijsvechter supermarkten (waarvan ik hier geen namen noem) dit papier is echter van slechte kwaliteit, althans voor het werken met aquarel verf. het vocht trekt er niet mooi in, daardoor loopt je verf niet goed uit. Krijg je een korrelig effect, kortom Van alles wat het plezier van aquarelleren in de weg zit. Beter koop je aquarel papier van goede kwalitei bij een winkel voor kunstenaarsmaterialen. Bijvoorbeeld in de winkel van Angelart. Hier vindt je diverse soorten en maten aquarel papier
Als je losse vellen aquarel papier gebruikt kun je deze opspannen:
Hoe span je aquarel papier op?
1. Snijdt het papier op de voor jou gewenste maat. Leg het op een stevige plank die niet kromtrekt als deze nat wordt gemaakt.
2. Maak het papier nat, dompel het een paar minuten onder in schoon water, bijvoorbeeld in de gootsteen, douchebak of bad. Haal het eruit en laat het papier even uitlekken zodat je het overtollige water kwijt bent.
3. Knip voor elke kant van het papier een strook aquarelplakband.
4. Leg het natte papier op de plank en wrijf eventuele bobbels glad. Wrijf van binnen naar buiten, dit kan het makkelijkst met een spons.
5. Doop een schone spons in water en bevochtig hiermee de lijmkant van het plakband.
6. Plak het papier met het plakband langs de randen op de plank, begin met de lange kant.
7. Dep het overtollige water op met een spons.
8. Laat het papier drogen, laat het een nachtje liggen zodat deze door en door droog is.
Soms is het fijn om at meer beeld bij het woord te krijgen kun je het opspannen van aquarel papier ook bekijken in de video
Ben jij geïnteresseerd in Aquarellen maar weet je niet helemaal hoe je moet starten?
Wil jij starten met aquarel maar mis je nog de skils? En daarom start je toch maar niet? Heel begrijpelijk, hier liep ik zelf ook tegen aan toen ik met aquarelverf begon te werken. uitstel uitstel uitstel en dat doe ik nog wel een keertje. Daarom heb ikb wat basis technieken op een rijtje gezet. Hiermee maak je een mooie start, ook laat ik zien hoe ik in mijn eigen werk combinaties van de technieken toepas.
Download GRATIS 10 toffe aquareltechnieken
Wat kan je allemaal met aquarelverf? We delen graag 10 technieken die de basis zijn voor de leukste aquarel schilderingen. Je leert o.a
- kleuren mengen
- kleurgradaties maken
- gewassen tonen maken
- texturen maken
Vul je naam en mailadres in en ontvang het gratis e-book binnen een paar minuten in je mailbox.
Creatieve groet,
Angela Peters